Με ένα ασυνήθιστο πείραμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι μπορούν να μαθαίνουν νέα πράγματα και κατά την διάρκεια του ύπνου.
Αρχικά η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους Anat Arzi και Ilana Hairston ψέκασαν εθελοντές με δυο είδη αρωμάτων, με ευχάριστη και δυσάρεστη μυρωδιά ενώ κοιμόντουσαν.
Ακριβώς όπως συμβαίνει όταν είμαστε ξύπνιοι, οι εθελοντές ανέπνεαν πιο βαθιά και με μεγαλύτερες εισπνοές όταν εισέπνεαν το ευχάριστο άρωμα και με μικρότερες και πιο συχνές εισπνοές όταν εισέπνεαν στο δυσάρεστο.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν και τη θεωρία της εξαρτημένης μάθησης. Συνδύασαν ήχους υψηλής συχνότητας με το ευχάριστο άρωμα και ήχους χαμηλής συχνότητας με το δυσάρεστο.
Αναπαράγοντας τους ήχους κατά την διάρκεια του ύπνου χωρίς όμως τη χρήση αρωμάτων η αναπνοή των εθελοντών μεταβαλλόταν αντίστοιχα με τον ήχο. Το ίδιο μάλιστα συνέβαινε, έστω και ασυναίσθητα αφού οι εθελοντές είχαν ξυπνήσει, χωρίς βέβαια να έχουν επίγνωση του τι γινόταν ενώ κοιμόντουσαν
Η Ilana Hairston δήλωσε πως παρόμοιες έρευνες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ερευνήσουν τις επιδράσεις που έχει ο ύπνος σε διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Η Hairston θεωρεί πως πρακτικές εφαρμογές αυτού του φαινομένου απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.
Υποθέτει όμως πως στο μέλλον θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς του εγκεφάλου μας για να μαθαίνουμε πράγματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Ένας φοιτητής ιατρικής θα μπορούσε να μάθει μια λίστα με τα όργανα του ανθρώπινου σώματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η Hairston, «συνδυάζοντας διαφορετικά όργανα με αρώματα, τον θάλαμο με το άρωμα ενός λεμονιού και τον υποθάλαμο με το άρωμα ενός πορτοκαλιού, όταν ξυπνήσει θα τα θυμάται καλύτερα».