Έφηβοι και υπέρταση

 
Οι έφηβες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και οι έφηβοι που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυξημένης αρτηριακής υπέρτασης σύμφωνα με νέα έρευνα. Επίσης, ο κίνδυνος υπέρτασης είναι αυξημένος τόσο για τα αγόρια όσο και τα κορίτσια που καταναλώνουν πολύ αλάτι και έχουν αρκετά περιττά κιλά.


Η έρευνα διεξήχθη σε 1800 αυστραλούς εφήβους. Διαπιστώθηκε ότι το 24% των εφήβων είχε προ – υπέρταση (δηλαδή οριακά υψηλές τιμές πίεσης) ή υπέρταση. Το ποσοστό αυτό ήταν 34% για τους υπέρβαρους εφήβους και 38% για τους παχύσαρκους. Επίσης, η χρήση αντισυλληπτικών συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης στα κορίτσια. Μάλιστα η μέση συστολική πίεση στις έφηβες που έπαιρναν αντισυλληπτικά ήταν κατά 3,3mmHg υψηλότερη σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν αντισύλληψη. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ δεν φάνηκε να επηρεάζει τις τιμές της πίεσης των κοριτσιών στην εφηβεία.

«Οι έφηβοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο τρόπος ζωής τους όταν τους προδιαθέτει στην εκδήλωση παχυσαρκίας και χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία τους ως ενήλικες. Οι επιπτώσεις συσσωρεύονται και ήδη συσχετίζονται με την υπέρταση. Επίσης, οι έφηβες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την πίεσή τους», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Dr Chi Le –Ha από το Νοσοκομείο Royal Perth.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *