Εβδομάδα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη

karkinos%20tou%20prostati.medium.jpg

Με το σύνθημα η πρόληψη σώζει από τον καρκίνο του προστάτη η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) προσφέρει δωρεάν εργαστηριακές μετρήσεις του PSA στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Προστάτη, όπως έχει καθιερωθεί να είναι ο Σεπτέμβριος.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 21 – 25 Σεπτεμβρίου, οι άνδρες ηλικίας 40 – 70 ετών θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 214 214 70 20 να προγραμματίσουν δωρεάν έλεγχο PSA στα ιατρεία του δικτύου IATRICA, (155 μικροβιολογικά και ακτινολογικά ιατρεία στην Ελλάδα), ενώ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν κλινική εξέταση.

Στόχος της καμπάνιας ενημέρωσης της ΕΟΕ είναι η άμεση και καθολική ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού άνω των 40 ετών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, μια νόσος που προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες.

Ο καρκίνος του προστάτη, αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον ανεπτυγμένο κόσμο, ωστόσο, όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Ουρολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Φραγκίσκος Σοφράς, ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ οι άνδρες στο γενικό πληθυσμό μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο, εφόσον ανήκουν σε μια από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο αυτή.

Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον Ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις, είπε ο Φραγκίσκος Σοφράς. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος, που για το γενικό πληθυσμό αφορά την ηλικία πάνω από τα 50 έτη, ενώ ειδικά όσοι έχουν θετικό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη, σε άνδρα συγγενή τους πρώτου βαθμού, οφείλουν να εξετάζονται από τα 40.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *