Ζήσης Ψάλλας
Καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να δίνουν προτεραιότητα στον καλό βραδινό ύπνο. Νέα έρευνα δείχνει ότι ένας ταραγμένος ύπνος μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν προβλήματα ύπνου είχαν κατά μέσο όρο περισσότερες πιθανότητες να έχουν δείκτες κακής καρδιομεταβολικής υγείας -φλεγμονώδεις δείκτες, χοληστερόλη και σωματικό βάρος- που μπορεί να συμβάλλουν στον διαβήτη τύπου 2.
Η ερευνήτρια του UniSA, Dr Lisa Matricciani, λέει ότι διαφορετικές πτυχές του ύπνου σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Στην Αυστραλία, σχεδόν ένα εκατομμύριο ενήλικες έχουν διαβήτη τύπου 2. Παγκοσμίως, ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει περισσότερους από 422 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Όλοι γνωρίζουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός. Αλλά όταν σκεφτόμαστε τον ύπνο, εστιάζουμε κυρίως στο πόσες ώρες κοιμόμαστε, όταν θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε την εμπειρία ύπνου στο σύνολό της», είπε η Matricciani. «Το πόσο ήσυχοι κοιμόμαστε, όταν πηγαίνουμε για ύπνο και σηκωνόμαστε και πόσο τακτικές είναι οι συνήθειες ύπνου μας, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με τη διάρκεια του ύπνου. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε τη συσχέτιση των διαφορετικών πτυχών του ύπνου και των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, και βρήκαμε μια σχέση μεταξύ εκείνων που είχαν προβληματικό ύπνο και εκείνων που κινδύνευαν για διαβήτη τύπου 2».
Η μελέτη αξιολόγησε πάνω από 1.000 άτομα με μέση ηλικία τα 44,8 έτη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (87%) ήταν μητέρες και περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (48%) ανέφεραν ότι δεν είχαν ποτέ ενοχλητικό ύπνο. Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από χαρακτηριστικά ύπνου: αυτοαναφορά προβλημάτων ύπνου, διάρκεια, χρονοδιάγραμμα, αποτελεσματικότητα και μεταβλητότητα διάρκειας ύπνου από μέρα σε μέρα.
«Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα με τον ύπνο ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, καθώς και δείκτες αίματος για χοληστερόλη και φλεγμονή», είπε η Matricciani. «Όταν έρχεται η κρίσιμη κατάσταση, ξέρουμε ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο μας για να παραμείνουμε σε καλή υγεία. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά όπως δείχνει αυτή η μελέτη, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τον ύπνο ως σύνολο, όχι μόνο ως μία πτυχή».