Παρότι συνηθισμένο φαινόμενο, η δυσκοιλιότητα δεν πρέπει να αγνοείται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις.
Μία τέτοια μπορεί να είναι η διόγκωση του εντέρου, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.
Αν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα, δείτε 7 πράγματα που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε, προκειμένου να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας:
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι γνωστό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που επιβραδύνει την πέψη και συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα όμως περιέχουν ένα είδος υδατανθράκων που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των συσκευασμένων τροφίμων, αλλά παρεμβαίνουν στη διαδικασία της πέψης. Αυτό συμβαίνει γιατί το έντερο δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα για να τα καταστρέψει. Τέτοιες τροφές είναι οι επεξεργασμένες ζύμες, όπως διάφορα ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα και κράκερς, τα οποία προκαλούν προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Αντί αυτών λοιπόν, καταναλώστε φυτικές ίνες μέσω τροφών που δεν υφίστανται επεξεργασία, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το καστανό ρύζι, το σιτάρι και η βρόμη.
Αλκοόλ και καφεΐνη
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κινητικότητα στο έντερο. Ειδικά το αλκοόλ αναστέλλει την αντιδιουρητική ορμόνη, προκαλεί αυξημένη ούρηση και οδηγεί σε αφυδάτωση, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό, προκαλώντας σε κάποιους διάρροια. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε άφθονο νερό. Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Είναι γνωστό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν φούσκωμα, εάν λοιπόν έχετε ήδη δυσκοιλιότητα, επιδεινώνουν την κατάσταση. Για να διασπαστεί η λακτόζη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά σε απλά σάκχαρα τα οποία θα απορροφήσει στη συνέχεια το λεπτό έντερο, απαιτείται η χρήση του ενζύμου λακτάση. Όταν λοιπόν καταναλώνετε πολλά γαλακτοκομικά και δεν υπάρχει αρκετή λακτάση στο έντερο, προκαλείται φούσκωμα και αέρια. Προϊόντα με πολλή λακτόζη είναι το αγελαδινό γάλα, τα παγωτά, οι κρέμες και τα επεξεργασμένα τυριά (όπως το cottage cheese). Μπορείτε ωστόσο να καταναλώνετε γιαούρτι, το οποίο είναι πλούσιο σε βακτήρια φιλικά για το έντερο, γάλα χωρίς λακτόζη και σκληρά τυριά.
Να μην γυμνάζεστε
Η άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στη δυσκοιλιότητα σε αντίθεση με την αδράνεια. Αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής οδού, επιταχύνοντας το μεταβολισμό. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας προκαλούν μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και μικρότερη ροή αίματος στο έντερο. Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης είναι χρήσιμος για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, η γιόγκα κα.
Συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου
Τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, καθώς επιβραδύνουν τις συσπάσεις του εντέρου. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μόνο από όσους έχουν ανεπάρκεια σε κάποιο στοιχείο ή άλλο θέμα υγείας που απαιτεί την πρόσληψή τους και μόνο εφόσον προηγηθεί συνεννόηση με τον γιατρό.
Μην παίρνετε λοιπόν συμπληρώματα για προληπτικούς και όχι ιατρικούς λόγους.
Παυσίπονα
Εάν παίρνετε καθημερινά παυσίπονα και δυσκολεύεστε να πάτε στην τουαλέτα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Κάποια αναλγητικά είναι πιθανό να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αν ο γιατρός δεν σας έχει συνταγογραφήσει παυσίπονα για συγκεκριμένο λόγο και τα παίρνετε από μόνοι σας, διακόψτε τα για να δείτε αν ευθύνονται αυτά για τη δυσκοιλιότητα. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε το θέμα με ειδικό.
Υπερβολική χρήση καθαρτικών
Τα καθαρτικά μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα, αν το παρακάνετε όμως μπορεί να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί το έντερο τα συνηθίζει, στηρίζεται πλέον μόνο σε αυτά και τεμπελιάζει. Πέρα από την αδράνεια του εντέρου, η υπερβολική χρήση καθαρτικών συνδέεται με πολλές ακόμη παρενέργειες, όπως ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, επιληπτικές κρίσεις, καρδιακές αρρυθμίες, μυϊκοί πόνοι κ.α.
Μη χρησιμοποιείτε καθαρτικά πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα και χωρίς να έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας.
Εάν με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας παραμένει, μπορεί να συνδέεται με κάτι σοβαρό, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τότε επιβάλλεται περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.