Δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα χολίνης υποστηρίζουν τον κυτταρικό μεταβολισμό για να χειριστεί και να απελευθερώσει καλύτερα το λιπαρό οξύ DHA από το συκώτι μιας εγκύου στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις απελευθερωθεί, το DHA μπορεί να πάει σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μαμά προετοιμάζεται για να πάρει θρεπτικά συστατικά από το συκώτι και να τα κάνει διαθέσιμα στο μωρό. Με τη συμπλήρωση χολίνης και DHA μαζί, αυξάνουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του DHA», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Marie Caudill, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο το Cornell University.

Η έρευνα έδειξε επίσης η υψηλή πρόσληψη χολίνης από τη μητέρα διευκολύνει την απόκριση του βρέφους στο στρες και έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη προσοχή (όπως φαίνεται σε μια μελέτη που παρακολούθησε παιδιά έως 7 ετών). Επίσης, σε έγκυες γυναίκες, η χολίνη μειώνει έναν παράγοντα που συμβάλλει στην προεκλαμψία.

Στην παρούσα μελέτη, μια ομάδα 30 γυναικών στις εβδομάδες κύησης από 12 έως 16 χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η ομάδα λάμβανε 500 mg χολίνης την ημέρα, συν 50 mg χολίνη επισημασμένη με δευτέριο, ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να παρακολουθήσουν μέσα στο σώμα. Η άλλη ομάδα χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου και λάμβανε 25 mg την ημέρα χολίνη με δευτέριο. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα συμπλήρωμα DHA 200 mg της ημέρας, ένα προγεννητικό συμπλήρωμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, ενώ έτρωγαν την συνήθη τους διατροφή. Αίμα και ούρα ελήφθησαν μετά από νηστεία στην αρχή του πειράματος και στη συνέχεια κατά τις εβδομάδες κύησης 20-24 και τις εβδομάδες 28-30. Κατά τον τοκετό ελήφθησαν επίσης μητρικό αίμα και αίμα ομφάλιου λώρου.

Παρακολουθώντας την επισημασμένη χολίνη, οι ερευνητές εντόπισαν μια χημική αντίδραση με την οποία η χολίνη δωρίζει μικρά μόρια που ονομάζονται ομάδες μεθυλίου, που προστίθενται σε ένα μόριο που ονομάζεται φωσφατιδυλαιθανολαμίνη η οποία μετατρέπεται σε ένα νέο μόριο που περιέχει χολίνη, τη φωσφατιδυλοχολίνη και είναι επίσης εμπλουτισμένη με DHA. Σε αυτή τη μορφή, το DHA μεταφέρεται έξω από το ήπαρ και στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας, όπου γίνεται διαθέσιμο για χρήση στους ιστούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

 

Διαβάστε ακόμη...