Δύο κρούσματα της νόσου Kawasaki σε παιδιά , στο Ιπποκράτειο και το Αττικόν

Δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19 (την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός).

Το παιδί στο «Ιπποκράτειο» είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και συνεχίζονται οι εξετάσεις, ενώ όσον αφορά στο παιδί που νοσηλεύεται «Αττικόν», προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν είναι θετικό ή αρνητικό.

Για τη νόσο Kawasaki μίλησε ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ στο Open, τονίζοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Kawasaki με τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά» τόνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια στεφανιαία νοσήματα αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ' σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Τέλος για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Kawasaki. Τώρα απλά δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία γιατί συνέπεσαν χρονικά -και μόνο- με τον κορωνοϊό».

Διαβάστε ακόμη...