Δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες ασθενών με ρευματικά νοσήματα

800B1586AD2C534861A72FD7D7326548.jpg

  Οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα βιώνουν καθημερινά ένα γολγοθά που έχει ως αποτέλεμα να παραιτούνται παντελώς από την θεραπεία τους σύμφωνα με δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης.

«Η πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη, αλλά και στις θεραπείες, έχει επηρεαστεί δραματικά» είπε χαρακτηριστικά η κ.Κουτσογιάννη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ένας στους τρεις ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, διακόπτει τη θεραπεία, καθώς η οικονομική συμμετοχή (25%) για την προμήθεια των φαρμάκων έχει καταστεί πλέον δυσβάσταχτη. Επιπλέον, όπως ανέφερε, οι διαρκείς αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων, πότε από τα φαρμακεία του πότε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και το οικονομικό κόστος το οποίο καταβάλλουν κάθε μήνα για να μετακινηθούν στα σημεία διάθεσης, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους ασθενείς. «Αναγκάζονται να μην προμηθεύονται όλα τα φάρμακα, επιλέγουν ποιο φάρμακο θα πάρουν, αρνούνται τις επισκέψεις στους γιατρούς ή τις καταργούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουτσογιάννη.

Ειδικότερα, για την Κρήτη για τους 3.000 περίπου ρευματοπαθείς ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.000 με πολύ σοβαρά ρευματικά νοσήματα, υπάρχουν μόνο τρεις ειδικοί ρευματολόγοι, στη ρευματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς ο ΕΟΠΥΥ στην Κρήτη δεν διαθέτει συμβεβλημένο ιδιώτη ρευματολόγο. Παρά το γεγονός ότι τα μυοσκελετικά και ρευματικά νοσήματα αφορούν το 22% του πληθυσμού, η ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας δεν είναι ανάλογη της σοβαρότητας και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των νοσημάτων αυτών, επισήμανε η κ. Κουτσογιάννη.

(φώτο: αρχείου)

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *