Δύο θάνατοι από τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα

 
Οι αρχές της Σαγκάης αποφάσισαν να εντείνουν τους υγειονομικούς ελέγχους μετά το θάνατο των δύο ανδρών από το στέλεχος του ιού Η7Ν9 , που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Shanghai Daily από τα νοσοκομεία της πόλης ζητήθηκε να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το στέλεχος της γρίπης των πτηνών που ευθύνεται για το θάνατο δύο Κινέζων μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Αυτήν τη στιγμή, πρόκειται για τρία μεμονωμένα κρούσματα, χωρίς αποδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα, Δρ. Μάικλ Ο’Λίρι.

Οι δύο άνδρες από τη Σαγκάη, 87 και 27 ετών, ασθένησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Μία γυναίκα 35 ετών από την επαρχία Ανχούι εισήχθη επίσης σε νοσοκομείο στις αρχές Μαρτίου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Κίνας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι και στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκε ο ιός Η7Ν9.

Μολονότι πολλοί κινέζοι μπλόγκερ εξέφρασαν το θυμό τους για την καθυστέρηση των αρχών να ανακοινώσουν τους θανάτους, ο Ο’Λίρι αντιθέτως είπε ότι το Πεκίνο προχώρησε στην ανακοίνωση «σε εύθετο χρόνο» αφού μόλις την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις και ταυτοποιήθηκε το στέλεχος του ιού.

«Το ερώτημα είναι να μάθουμε αν ο ιός θα μεταλλαχθεί και θα γίνει πιο παθογόνος, αν θα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο, όμως οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *