Δροσερές αλλά παχυντικές απολαύσεις

 
Καθώς η ζέστη αυξάνεται, το πιθανότερο είναι πως μπαίνετε στον πειρασμό να αρπάξετε όποιο κρύο υγρό βρείτε μπροστά σας για να «σβήσετε» τη δίψα σας. Πολλά από τα δημοφιλή ροφήματα όμως περιέχουν άφθονες «γλυκές» θερμίδες, οι οποίες στην πραγματικότητα αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».


Είναι επίσης πολύ πιθανό, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, να μην πίνετε αρκετά υγρά ώστε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Δεν είναι διόλου έξυπνο να βασίζεστε αποκλειστικά στη δίψα σας για να καθορίζετε την πρόσληψη υγρών. Ούτε πρέπει να τη χρησιμοποιείτε ως ένδειξη για το αν έχετε πιει αρκετά. Για να υπολογίσετε πόσα υγρά χρειάζεστε κάθε μέρα, διαιρέστε το βάρος σας με 0,453 και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε με 0,08. Ο αριθμός που θα προκύψει από αυτές τις πράξεις αντιστοιχεί στα ποτήρια (των 330 ml) που καθημερινά χρειάζεστε.

Πριν σας πιάσει πανικός από τα λ.χ. 16 ποτήρια που χρειάζεται ένας άνθρωπος με βάρος 90 κιλά, σκεφθείτε ότι τη μισή από αυτή την ποσότητα τη λαμβάνει από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα, όπως οι σούπες, που περιέχουν νερό (εφ’ όσον βεβαίως τρώει τέτοια τρόφιμα).

Η δρ Μπάρμπρα Ρολς, διατροφολόγος και ερευνήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έχει αποδείξει σε πολυάριθμες μελέτες ότι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες όταν τα γεύματα και τα σνακ μας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά. Αντιθέτως, τα ροφήματα που καταναλώνονται μαζί με τα γεύματα και στο ενδιάμεσο, δεν έχουν την ίδια «αδυνατιστική» δράση.

Το «ισοζύγιο»

Οσοι καταναλώνουν πολλά πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες ροφήματα, σπανίως αντισταθμίζουν τη θερμιδική πρόσληψη «κόβοντας» θερμίδες από τα γεύματά τους. Οσοι εξάλλου προσπαθούν να περιορίσουν τις θερμίδες τους και να αδυνατίσουν, συχνά υπονομεύουν την προσπάθειά τους επιλέγοντας εν αγνοία τους ροφήματα με άφθονες θερμίδες.

Τα υγρά τα χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, οι συνέπειες της οποίας είναι σοβαρές. Ενας αφυδατωμένος άνθρωπος αισθάνεται κουρασμένος, οξύθυμος και είναι αντιπαραγωγικός, ενώ συχνά έχει πονοκέφαλο και μυϊκές κράμπες.

Το πρόβλημα αφορά τους πάντες: τους ασκούμενους που συχνά δεν πίνουν αρκετά υγρά για να αντισταθμίσουν όσα χάνουν με την εφίδρωση στη διάρκεια της προπόνησης, όσους διάγουν αμειγώς καθιστική ζωή (κινδυνεύουν να αφυδατωθούν όταν αυξήσει τις ανάγκες τους σε υγρά ο θερμός, ξηρός αέρας του καλοκαιριού ή το αυξημένο υψόμετρο ενός βουνού), τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (συχνά περιορίζουν την πρόσληψη υγρών για να μην πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα) και τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Ειδικά για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, η αφυδάτωση μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Παρά την καφεΐνη τους, η οποία ασκεί ήπια διουρητική δράση, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα ροφήματα που την περιέχουν, συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών _ αν και λίγο λιγότερο απ’ ό,τι το σκέτο νερό. Αν όμως τα πίνει κανείς με άφθονη ζάχαρη (1 κουταλάκι παρέχει 16 θερμίδες) και άλλες πηγές θερμίδων (από κρέμα γάλακτος και σαντιγί έως παγωτό), δεν του κάνει καλό.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος κάτοικος της Δύσης πίνει καθημερινά μισό λίτρο αναψυκτικά _ και, δυστυχώς, όχι τις λάιτ εκδοχές τους, αλλά τα πλήρη, κάθε ένα εκ των οποίων παρέχει γύρω στις 230 θερμίδες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Οι καφέδες

Και μετά είναι οι θερμίδες από τους καφέδες και τα ροφήματα της μόδας, οι οποίες αρχίζουν από 330 και φτάνουν έως τις 1.450 ανά μερίδα, αναλόγως με το μέγεθός της και το τι περιέχουν. Οταν όμως ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 1.700 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα και από έναν καφέ ή ρόφημα πάρει τις 1.450, σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάει σχεδόν τίποτε άλλο όλη μέρα για να μην παχύνει.

Αν σε αυτά προστεθεί και οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ – από την μπίρα έως το πιο δυνατό ποτό – αυτομάτως καθίσταται εμφανές πως ό,τι πίνουμε είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη, ώστε καθιστά απαγορευτικό το φαγητό, γεγονός απολύτως αδύνατον και ανθυγιεινό.

Ποια είναι η λύση; Κατ’ αρχάς να πίνετε όσο περισσότερο σκέτο νερό μπορείτε, έναν ή το πολύ δύο φυσικούς φρουτοχυμούς την ημέρα (όχι νέκταρ και όχι περισσότερους, διότι και αυτοί έχουν θερμίδες), γάλα (κατά προτίμηση άπαχο) και όσο το δυνατόν πιο απλό και κατά το δυνατόν σκέτο ή μέχρι μέτριο καφέ και τσάι. Από κει και πέρα, για οτιδήποτε άλλο θέλετε να πιείτε, φροντίστε πρώτα να διαβάζετε τη συσκευασία για να βλέπετε πόσες θερμίδες, λίπη και ζάχαρη περιέχει _ οτιδήποτε τριψήφιο ανά 100 ml πρέπει να σας προβληματίζει.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *