Δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

 
Τον κώδωνα τού κινδύνου, για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, κρούουν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την πτωτική πορεία των μεταμοσχεύσεων, τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Στυλιανός Καραταπάνης, καταγράφεται δραματική μείωση των δοτών οργάνων το πρώτο τρίμηνο του 2013, με μόλις 7 δότες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, που ήταν 16.

«Οι οδυνηρές ελλείψεις, οι οποίες παρατηρούνται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η μείωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η σημαντική υποστελέχωση των μονάδων, δυναμιτίζουν τη διαδικασία προς ανεύρεση δοτών οργάνων», είπε ο κ. Καραταπάνης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι τα όσα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Τάσος Χατζής, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. «Επείγοντα και σοβαρά προβλήματα που άπτονται του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με υποχρεώνουν να αλλάξω το πρόγραμμα της ημέρας. Έτσι, είμαι αναγκασμένος να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες του υπουργείου Υγείας, σε μία προσπάθεια να λύσω το καυτό οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού μας». Η χρηματοδότηση του ΕΟΜ από το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε το 2013 σε 100.000 ευρώ, όταν το 2012 χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραταπάνης, το 2012 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ άλλες 19 μεταμοσχεύσεις ήπατος σε Έλληνες ασθενείς πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού. Σημείωσε ότι, οι ανάγκες σε μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας, υπερβαίνουν κατά πολύ τους ανωτέρω αριθμούς, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός ασθενών δεν καταφέρνει να μεταμοσχευθεί, επειδή καταλήγει, προτού υποβληθεί στη μεταμόσχευση.

Το θέμα της μεταμόσχευσης ήπατος στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δραματικό, είπε, καθώς έχει παύσει η λειτουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης στην Αθήνα, το οποίο λειτουργούσε στο νοσοκομείο «Λαϊκό», και όλο το φορτίο της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα έχει αναληφθεί από το μοναδικό Κέντρο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, στο νοσοκομείο τής Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Για τη σημασία και την αξία του έργου, το οποίο επιτελεί η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» στη μεταμόσχευση ήπατος, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας
Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι στην κλινική έχουν πραγματοποιηθεί 440 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 18 μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά και 2 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις ήπατος – νεφρού.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στους κινδύνους που κρύβουν κάποια γενόσημα φάρμακα, που λαμβάνουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, λέγοντας πως πρόσφατα δύο ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν γενόσημα, παρουσίασαν νεφροτοξικότητα και βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την απόρριψη του μοσχεύματος.

«Σήμερα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασθενεί, είναι εύλογο ότι, η διαχρονικά μικρή σε αποτέλεσμα μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο», σημείωσε η γενική γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος “ΗΠΑΡχω”, Χριστίνα Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών επηρεάζουν αρνητικά δημιουργώντας «αναχώματα», τόσο στην παροχή της αναγκαίας φαρμακευτικής θεραπείας, όσο και της κατάλληλης και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης σε ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *