Δραματική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου

kentro%20ygeias.medium.jpg

Απλήρωτες εφημερίες γιατρών από τον Απρίλιο με μερική αποζημίωση για τις δεδουλευμένες του πρώτου 3μήνου 2015, εργασιακή υπερεξόντωση λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, διοικητικά προβλήματα που προκύπτουν από την υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών απευθείας, και όχι στις διοικήσεις των νοσοκομείων στις οποίες υπάγονταν μέχρι πρότινος. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), για τα Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δραματική».

Ειδική αναφορά γίνεται για το Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου η κατάσταση έχει φθάσει σε «οριακό σημείο», εξαιτίας της υποστελέχωσης. Υπηρετούν μόνο 4 γιατροί, 1 παιδίατρος και 3 γενικοί γιατροί, ενώ «εκκρεμεί αδικαιολόγητα», σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ από τον Μάιο ο διορισμός 2 επιμελητών παθολόγων για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες κρίσης-επιλογής, όπως υποστηρίζει. Κάνει λόγο για «παράνομη εργασιακή υπερεξόντωση» των 3 υπηρετούντων γενικών γιατρών με 20 εφημερίες μηνιαίως στον καθένα κατά παράβαση της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανώτατου ασφαλούς ορίου εβδομαδιαίας εργασίας.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει επίσης για «αυταρχική» συμπεριφορά τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας και τη Διοίκηση της 2ης Υ.Πε., ενάντια σε γιατρούς που ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας . Μάλιστα- σύμφωνα με την Ένωση- εκτελούν κανονικά τα ιατρικά τους καθήκοντα και απέχουν μόνο από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, την άμεση κάλυψη των κενών σε μόνιμο προσωπικό και την επαναεπαγωγή των Κ.Υ. διοικητικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία ανήκαν.

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.