Δραγασάκης: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

2512134-1-735x459.jpg

Την ανάγκη για επείγουσες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως στόχο να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, τόνισαν στις ομιλίες τους, στη διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη.

«Σε μία περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες, συρρικνώθηκαν οι δυνατότητες» είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά είχαμε πρόβλημα αστέγων στη χώρα και οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν κατά 40%.

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των πολιτών και συμπλήρωσε ότι, έστω και τώρα, πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, την υγεία και την πρόνοια, από όποια περικοπή δαπανών. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα υψηλότερα από τους στόχους. Πέρυσι είχαμε πλεόνασμα 1,7 δισ. και ο στόχος είναι φέτος να εξασφαλίσουμε 1,5 δισ. Και αυτό το υπερβάλλον ποσό να το δώσουμε στην υγεία» πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν όλες τις δαπάνες, ώστε να γίνουν ανακατονομές μέσα στα υπουργεία που να βοηθούν το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Ξανθός, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στη βήμα, σημείωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα αναδιοργάνωσης για την ΠΦΥ, η οποία υπολείπεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωμένο σύστημα στα αστικά κέντρα. «Το στοίχημα τώρα είναι η στήριξη το ΕΣΥ, αλλά και η δομική αναδιοργάνωση του ΠΦΥ. Φέτος, εξασφαλίστηκε καλύτερη χρηματοδότηση, πρόσβαση των ανασφάλιστων και ηθικοποίηση του συστήματος με εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στήριξη των μεταναστών, αναδιοργάνωση της ψυχικής υγείας» υποστήριξε.

Ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι η ΠΦΥ ήταν θεσμική αλλαγή χωρίς βάσεις και οργάνωση. «Το έλλειμμα αυτό αποτέλεσε και την Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ, αθώς υπήρξε ανεξέλεγκτη έλευση των πολιτών στη δευτεροβάθμια και δεν αναπτύχθηκε η πρωτοβάθμια, οδηγώντας σε συναλλαγές με ισχυρά συμφέροντα, με υψηλό κόστος και χαμηλή ποιότητα» εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης στο ΕΣΥ είναι η ανυπαρξία πρόληψης και το υψηλό κόστος και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «εξαντληθήκαμε στις περικοπές χωρίς να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, μετακυλώντας το κόστος στις τσέπες των πολιτών»

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *