Δωρεάν νεφρολογικός έλεγχος από 19-23 Μαρτίου

 
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η χθεσινή με καμπάνιες επαγρύπνησης αλλά και δωρεάν νεφρολογικούς ελέγχους. Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο διάστημα από 19 έως 23 Μαρτίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν προ-συμπτωματικοί έλεγχοι για τη λειτουργία των νεφρών, στην «Βιοϊατρική» και σε όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα της σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (συνολικά 28 κέντρα).


Ο έλεγχος θα γίνεται με αιμοληψία σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, για τη μέτρηση της κρεατινίνης ορού και τον υπολογισμό του ρυθμού της νεφρικής λειτουργίας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πλουμής Πασαδάκης, «εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, συνοδεύεται δε από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας».

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.

«Οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε ο κ. Πασαδάκης.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *