Δωρεάν μαστογραφίες στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

19531BA9BE49257A427926982B387C91.jpg

  Σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούν να υποβληθούν στις 21 και 22 Απριλίου στο δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη όσες γυναίκες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τις εξετάσεις ιδιωτικά. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται από την κινητή μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στη χώρα μας, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού, κάθε χρόνο, υπολογίζεται σε 4.500. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες, από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε χρόνο ή ανά διετία.

Παρ’ όλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειονότητα των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ό,τι αφορά τη ζωή τους.

Στη χώρα μας, το ποσοστό των γυναικών, στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο, στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου, εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα των ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε λόγους που καθιστούν δύσκολη υπόθεση την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο, οι οποίες, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις σε όσες το έχουν ανάγκη.

Δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο μπορούν να κάνουν μόνο γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη, είναι ηλικίας 40-70 ετών, δεν έχουν κάνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, δεν έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στον μαστό και δεν είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Τα ραντεβού θα κλείνονται από τις 14 Απριλίου στο τηλέφωνο 2310/349777 (10.00-14.00).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.