Δωρεάν εξετάσεις μνήμης σε Καλάβρυτα και Κλειτορία

15A9BAC7FC31485034293728AAB19FCB.jpg

  Δωρεάν εξετάσεις μνήμης για τον εντοπισμό ασθενών που πάσχουν από άνοια, θα πραγματοποιηθούν στα Καλάβρυτα και στην Κλειτορία την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Αυγούστου.

Οι ημέρες μνήμης διοργανώνονται από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και υποστηρίζονται από την Αντιδημαρχεία του τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας Καλαβρύτων και απευθύνονται σε άτομα άνω των 60 ετών.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση τεστ, με εικόνες και απλές ασκήσεις μνήμης και διενεργούνται από εξειδικευμένους ψυχολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων και στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας. Η εξέταση διαρκεί 15 με 20 λεπτά.

Σε περίπτωση που η αρχική εξέταση είναι θετική, τότε ο εξεταζόμενος παραπέμπεται για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πάθησής του και να του χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η εμφάνιση της άνοιας εκδηλώνεται κυρίως με την απώλεια μνήμης και συνδυάζεται με άλλα φαινόμενα, όπως προβλήματα στην ομιλία, δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, δυσκολία αναγνώρισης προσώπων και αποπροσανατολισμό. Ακόμα και αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα μπορούν να αποτελούν συμπτώματα εκδήλωσης της πάθησης. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν 160.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, ενώ μόνο 75.000 από αυτούς είναι διαγνωσμένοι. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 10% στις ηλικίες άνω των 70 ετών, ενώ μπορεί να φθάσει και στο 35-40% στις ηλικίες άνω των 85 ετών.

Κάποιες από τις μορφές άνοιας είναι αναστρέψιμες και οφείλονται σε παθολογικά ή περιβαλλοντικά αίτια, ενώ πολλές φορές έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής του πάσχοντα (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ).

Με την έγκαιρη διάγνωση και εφόσον αποκλεισθούν παθολογικά αίτια (όπως όγκοι, αγγειακές ή ορμονικές διαταραχές), τα συμπτώματα μπορούν να αναστραφούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι, ο πάσχοντας θα κερδίσει και πάλι τον έλεγχο της σκέψης του και της μνήμης του, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα της ζωής όσο και των οικείων του.

Πηγή: kalavrytanews.com

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.