Διπολική διαταραχή εξαιτίας γρίπης στην εγκυμοσύνη

 
Όταν μια έγκυος γυναίκα νοσήσει από γρίπη, τότε είναι πιθανό το παιδί που θα γεννήσει να έχει αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσει στο μέλλον διπολική διαταραχή, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.


Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Μπράουν μελέτησαν τις περιπτώσεις 814 εγκύων και παρατήρησαν ότι η γρίπη κατά τη διάρκεια της κύησης σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής στο παιδί μελλοντικά. Παρά το γεγονός αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρές και δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά τις μέλλουσες μητέρες. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες αυτές.

Τα νέα ευρήματα ωστόσο έρχονται να προστεθούν σε άλλα προηγούμενων μελετών τα οποία συνδέουν τη γρίπη και τη σχιζοφρένεια. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει το μηχανισμό με τον οποίο η γρίπη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη εγκεφάλου του εμβρύου.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *