Διπλή μεταμόσχευση χεριών σε βετεράνο του Ιράκ

 
Μια βόμβα του στέρησε τα χέρια και τα πόδια του. Όχι, όμως, και τα όνειρα του για ζωή. Χάρη, μάλιστα, σε μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο μεταμόσχευσης χεριών, ο 26χρονος Μπρένταν Μαρρόκο από τη Νέα Υόρκη, ήδη ονειρεύεται να οδηγήσει το αγαπημένο του αυτοκίνητο ή να κολυμπήσει στην ανοιχτή θάλασσα.


Ο νεαρός βετεράνος πολέμου, ο οποίος έχασε και τα τέσσερα άκρα του το 2009 σε βομβιστική επίθεση στο Ιράκ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μία πειραματική διπλή μεταμόσχευση χεριών, παράλληλα με μεταμόσχευση μυελού των οστών, από πτωματικό δότη.

Η διπλή μεταμόσχευση χεριών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, διήρκησε 13 ώρες και όπως φαίνεται, στέφθηκε με επιτυχία.
Όσον αφορά στη μεταμόσχευση του μυελού, έγινε με την ελπίδα ο οργανισμός του 26χρονου να αποδεχτεί καλύτερα τα νέα του άκρα, μετριάζοντας τον κίνδυνο απόρριψης.

Η επέμβαση στον 26χρονο βετεράνο είναι η έβδομη διπλή μεταμόσχευση χεριών που διενεργείται στις ΗΠΑ, θεωρείται, όμως, από τους γιατρούς η πιο πολύπλοκη που έχουν κάνει έως τώρα. Εκτιμούν, επίσης, ότι θα χρειασθεί να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου διαπιστωθεί πόσο λειτουργικά είναι τα νέα του χέρια.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *