Διώξτε τις τοξίνες και αποκτήστε ευεξία

Θεωρείται το πρώτο βήμα στον αγώνα για την κατάκτηση της ευεξίας. Η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διαδικασία για την οποία ο οργανισμός μεριμνά καθημερινά μέσω των μηχανισμών απέκκρισης που διαθέτει


Θεωρείται το πρώτο βήμα στον αγώνα για την κατάκτηση της ευεξίας. Η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διαδικασία για την οποία ο οργανισμός μεριμνά καθημερινά μέσω των μηχανισμών απέκκρισης που διαθέτει.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, οι μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών, με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή, απαιτούν την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας από την πλευρά μας για να «ξεμπλοκάρει» ο οργανισμός και να προληφθούν αλλοιώσεις στα κύτταρα και η εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.

Το καλοκαίρι είναι μια καλή εποχή για αποτοξίνωση, αφού εκτός από την ευεξία που αποκτά ο οργανισμός αποκομίζονται και αισθητικά οφέλη, όπως η βελτίωση της ποιότητας και της όψης του δέρματος.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και η κατανάλωση άφθονου νερού παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, ενώ οι ειδικοί θεωρούν τα βότανα πρωταγωνιστές σε αυτόν τον τομέα. Τα περισσότερα, άλλωστε, εξ αυτών είναι διουρητικά με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αποβολή των τοξινών ενώ παράλληλα τονώνουν τον οργανισμό, κάτι αναγκαίο σε περίπτωση που κάποιος ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Ο καλός ύπνος, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, ένα διάλειμμα από την καθημερινή συνήθεια του καφέ, οι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα, ο αερισμός των χώρων όπου ζούμε και η φυσική άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια για αποτοξίνωση του οργανισμού. Το «ΕΘΝΟΣ-Υγεία» παρουσιάζει επτά αποτοξινωτικά βότανα από το φαρμακείο της φύσης.

Κερασιά
Ενα εύγεστο, δροσερό, καλοκαιρινό φρούτο που αποτοξινώνει τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα. Τα κεράσια είναι πλούσια σε φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ο φλοιός του δέντρου της κερασιάς περιέχει φλωριδιξίνη και αν κάποιος τον χαράξει θα βγει από αυτόν ένα κόμμι ανάλογο με το αραβικό κόμμι. Οι καρποί περιέχουν βιταμίνες Α και C, ιχνοστοιχεία τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και κυανιούχα συστατικά.

Το αφέψημα των κερασιών παρασκευάζεται, σύμφωνα με τους βοτανολόγους, ως εξής: Αφήνουμε τα ξερά κοτσάνια (100 γρ.) να μουσκέψουν σε νερό για 12 ώρες και κατόπιν τα βράζουμε σε ένα λίτρο νερό για 10 λεπτά. Πίνουμε ένα με δύο ποτήρια την ημέρα, με το πρώτο ποτήρι να καταναλώνεται καλύτερα με άδειο στομάχι το πρωί. Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λυσίμαχος, το έφερε στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία ενώ ο Διοσκουρίδης τα ανέφερε στα κείμενά του ως ευκοίλιο καρπό.

Χελιδόνιο
Το χελιδόνιο, σύμφωνα με τους βοτανολόγους, είναι ένα φυτό το οποίο, εκτός άλλων, ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού, καθαρίζει το αίμα, ενισχύει τη παραγωγή του και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδες και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη του.

Για τις ιαματικές της ιδιότητες χρησιμοποιείται η ρίζα του φυτού, η οποία συλλέγεται στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο ενώ χρήσιμα στη φαρμακευτική είναι επίσης τα φύλλα και τα άνθη που συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας. Το χελιδόνιο περιέχει αλκαλοειδή, χελιδονικό οξύ και καροτενοειδή. Το αφέψημά του παρασκευάζεται ως εξής: Βράζουμε δύο κουταλιές του τσαγιού βότανο ή μία κουταλιά του τσαγιού ρίζα χελιδόνιο σε ένα φλιτζάνι νερό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.

Φραουλιά
Διουρητική και τονωτική για τους αδύναμους οργανισμούς και τους πάσχοντες από αναιμία, η φράουλα συμβάλλει, επίσης, στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Οι βοτανολόγοι συνιστούν για την απομάκρυνση των τοξινών και τον καθαρισμό του αίματος την κατανάλωση χυμού φράουλας.

Πρόκειται για ένα φρούτο το οποίο περιέχει βιταμίνες C και Β, σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θείο, σίδηρο, πυρίτιο, οξέα και αιθέριο έλαιο. Φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν οι αγριοφράουλες αλλά και αυτές που μπορεί να καλλιεργήσει κανείς στον κήπο του. Η φράουλα εκτός των αποτοξινωτικών της ιδιοτήτων, βοηθά στην περιποίηση του δέρματος, ανακουφίζει από ηλιακά εγκαύματα, καθαρίζει τις πανάδες και ασπρίζει τα δόντια εφόσον καταναλωθεί μαζί με λίγη σόδα φαγητού.

Επίσης, είναι ευεργετική σε περιπτώσεις ρευματισμών, πέτρας στο νεφρό, παθήσεων του ήπατος και φυματίωσης. Οι φράουλες δρουν αιμοστατικά και ανοίγουν την όρεξη ενώ η εξωτερική χρήση του αφεψήματός τους καταπολεμά τις χιονίστρες.

Κολλητσίδα
Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο οφείλει τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες στο γεγονός ότι προκαλεί έντονη εφίδρωση, μέσω της οποίας αποβάλλονται και οι τοξίνες. Ονομάζεται και γάλιο. Συναντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη και η παρουσία της είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε παρυφές δασών, φράχτες και υλοτομούμενα δάση. Η κολλητσίδα φύεται και στη χώρα μας σε σχεδόν 50 είδη με πιο συνηθισμένα το γάλιο το «όρθιο» και το «αληθινό».

Ολόκληρο το φυτό και οι καρποί του έχουν αγκιστροειδείς τρίχες οι οποίες κολλάνε στα ρούχα ή στο τρίχωμα των ζώων, και στην ιδιότητα αυτή οφείλει το φυτό την κοινή του ονομασία. Η κολλητσίδα, τα φύλλα της οποίας καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες, είναι ένα βότανο που απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα. Επίσης, επουλώνει πληγές, δρα κατά των ρευματικών παθήσεων και κατευνάζει τις νευρικές διαταραχές.

Η κύρια ουσία του γάλιου είναι ένα γλυκοσίδιο, το ασπερουλοσίδιο, το οποίο αναδύει οσμή κουμαρίνης.

Πράσο
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, όταν το πρωί, κι ενώ είμαστε νηστικοί, πίνουμε ένα ποτήρι χυμό πράσου, τότε ο οργανισμός αποτοξινώνεται, το κυκλοφορικό σύστημα ωφελείται και ενισχύεται σημαντικά η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό των καπνιστών. Το πράσο είναι πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τόσο που αρκετοί παραφράζουν το γνωστό ρητό και λένε: «Τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα». Πρόκειται για ένα λαχανικό που περιέχει νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου, βιταμίνες Α, Β και C και αιθέριο έλαιο. Οι παλαιότερες μαρτυρίες για την καλλιέργειά του προέρχονται από την Αίγυπτο και χρονολογούνται στο 3200 π.Χ. Ο Αριστοτέλης είχε εντοπίσει την ιδιότητά του να καταπολεμά τη βραχνάδα και να βελτιώνει τη φωνή και ο Νέρωνας το χρησιμοποιούσε για τον σκοπό αυτό. Για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες το πράσο χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τον Μεσαίωνα.

Λάχανο
Το τρώμε στις σαλάτες και στα φαγητά, ωμό ή βρασμένο, όμως λίγοι γνωρίζουν τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Το λάχανο περιλαμβάνεται στην κατηγορία των αποτοξινωτικών βοτάνων.

Το ζουμί του καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά ενώ είναι διουρητικό, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση των «άχρηστων» ουσιών από τον οργανισμό. Το λάχανο είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, θείο και αρσενικό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» κι αυτό γιατί από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς ως φάρμακο κατά πολλών ασθενειών.

Εκτός άλλων, το λάχανο συνιστάται σε περιπτώσεις αϋπνίας και νευρικών διαταραχών, κατά του άγχους, της κατάθλιψης και της χρόνιας κόπωσης ενώ τα βρασμένα λάχανα καταπολεμούν τον βήχα και τη βρογχίτιδα, ανακουφίζουν όσους πάσχουν από έλκος στομάχου και συστήνονται ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μανιτάρια.

Πεντάνευρο
Είναι ένα βότανο γνωστό από την αρχαιότητα καθώς ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και άλλοι μεταγενέστεροι γιατροί είχαν εκτιμήσει τις ιαματικές του ιδιότητες. Σε κάποιο αγγλοσαξονικό κείμενο αναφερόταν ως ένα από τα 9 ιερά βότανα και χαρακτηριζόταν «μητέρα των φυτών».

Το πεντάνευρο είναι αποχρεμπτικό, καθαρίζει το αίμα, αποτοξινώνει τον άνθρωπο και τονώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς. Για την αποτοξινωτική του δράση προτιμάται το έγχυμα του φυτού. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι σπόροι του βοτάνου βοηθούν να καθαρίσει το σώμα από την περιττή χοληστερόλη και ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη στο αίμα. Το πεντάνευρο έχει παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση και συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Περιέχει γλυκοσίδια, τανίνες και διοξείδιο του πυριτίου.

Το λάχανο είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Το ζουμί του καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά, ενώ είναι διουρητικό, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση των «άχρηστων» ουσιών από τον οργανισμό.

Τα κεράσια, πλούσια σε φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι ένα εύγευστο καλοκαιρινό φρούτο, που καθαρίζει το αίμα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άφθονου νερού αλλά και ο καλός ύπνος, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και ένα διάλειμμα από βλαβερές καθημερινές συνήθειες συμβάλλουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *