Διοργάνωση  του 6ου FORUM Το Αύριο της Υγείας με θέμα «Διαβήτης – Καρδιομεταβολικά  Νοσήματα – Οι παρεμβάσεις το 2021»

H εταιρεία επικοινωνίας  DGpr διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 6ο FORUM Το Αύριο της Υγείας με θέμα «Διαβήτης – Καρδιομεταβολικά Νοσήματα – Οι  παρεμβάσεις το 2021» το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου  Κεφαλληνίας & Ιθάκης. Το Forum πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης. Την εκδήλωση συντόνισε η δηµοσιογράφος, παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκποµπής «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» και Δ/ντρια της ιστοσελίδας toavriotisygeias.gr Δήµητρα Γιώτη. Οι προσκεκλημένοι μαζί με το κοινό συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση για την βελτίωση της υγείας όλων μας.

Τις εργασίες του Forum άνοιξε η κα Σοφία Ζαφειράτου, Παθολόγος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης απευθύνοντας χαιρετισμό. 

Αμέσως μετά η κα Ελένη Μπιλιανού, Καρδιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Θεραπείας  Αθηροσκλήρωσης (ΕΚΘΑ)  ανέλυσε το θέμα με τίτλο «Δυσλιπιδαιμία, Υπέρταση: Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες». Η κα Μπιλιανού αναφέρθηκε στους στόχους  και στις κατευθυντήριες οδηγίες των μεγάλων επιστημονικών εταιρειών για την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία. Όσον αφορά την υπέρταση η Πρόεδρος του ΕΚΘΑ τόνισε ότι αξιολογούνται και οι μετρήσεις με την συνεχή καταγραφή και οι μετρήσεις στην οικεία του ασθενούς εκτός από τις μετρήσεις στο ιατρείο. Σχετικά με την υπερλιπιδαιμία αναλύθηκαν οι αυστηροί στόχοι για την LDL στους ασθενείς υψηλού κινδύνου. 

Η κα Παρασκευή Φαραντάτου, Παθολόγος, αναφερόμενη στο θέμα με τίτλο «Λοιμώξεις δέρματος & μαλακών μορίων για διαβητικούς – διαβητικό πόδι», τόνισε την αξία και σημασία του διαβητικού ποδιού που αποτελεί την κυριότερη αιτία νοσηλείας των διαβητικών ασθενών που συχνά παρουσιάζουν έλκος στα κάτω άκρα με κίνδυνο επιμόλυνσης και δημιουργίας διαβητικού ποδιού. Οι λοιμώξεις του διαβητικού ποδιού είναι πολυμικροβιακές. Απαιτούν συνεχείς καλλιέργειες, απεικονιστικές εξετάσεις και χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών. Η κα Φαραντάτου επεσήμανε την αξία της πρόληψης για την μη εμφάνιση έλκους και διαβητικών ποδιών. 

Στη συνέχεια η κα Σοφία Ζαφειράτου, Παθολόγος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Διαβητική Νευροπάθεια – Η δράση του άλφα-λιποϊκού οξέος».  Η κα Ζαφειράτου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της διαβητικής νευροπάθειας αφορά όχι μόνο τα περιφερειακά νεύρα αλλά και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς και να μειωθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Επίσης η Πρόεδρος του ΙΣΚ συμπλήρωσε ότι η σωστή ρύθμιση του διαβητικού ασθενούς είναι η βάση της θεραπείας και η τακτική παρακολούθησης  του ασθενούς είναι η βάση της πρόληψης. Ακόμη η κα Ζαφειράτου τόνισε ότι το α-λιποΐκό οξύ είναι μία ουσία πολύ αποτελεσματική και ασφαλής στην θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, το οποίο είναι και η μόνη αιτιολογική θεραπεία που υπάρχει στην θεραπευτική φαρέτρα των ιατρών. 

Στη συνέχεια ο Παθολόγος κύριος  Γιώργος Χριστοδουλάκης πραγματοποίησε παρέμβαση – τοποθέτηση για περιστατικά ασθενών με πολλούς παράγοντες κινδύνου με διαβήτη και επιπλοκές με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Ο κύριος Χριστοδουλάκης απέδειξε στην κλινική πράξη πως μπορούν να εφαρμοσθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας των μεταβολικών νοσημάτων με σκοπό την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών. 

Το Forum ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δρ. Ανδρέα  Μελιδώνη, Παθολόγος – Διαβητολόγος και Συντονιστής – Δ/ντής του Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ. Ο κ. Μελιδώνης αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του διαβήτη, σύμφωνα με τα οποία το 15% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ φαίνεται ότι το 1/3 του πληθυσμού τουλάχιστον στην Αμερική έχει προδιαβήτη που είναι το προεόρτιο του διαβήτη. Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης ανέλυσε επίσης τις νέες αντιδιαβητικές αγωγές όπως οι αγωνιστές GLP-1 και οι αντιδιαστολείς SGLT-2 που είναι αγωγές που εκτός της ρύθμισης του σακχάρου και της απώλειας βάρους στους παχύσαρκους προσφέρουν ισχυρή καρδιαγγειακή και νεφρική προστασία. Τέλος ο κύριος Μελιδώνης περιέγραψε το νέο καρδιονεφροηπατομεταβολικό σύνδρομο που είναι η μετεξέλιξη του γνωστού μεταβολικού συνδρόμου το οποίο σίγουρα θα απασχολήσει την ιατρική κοινότητα στο μέλλον για την δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης του. 

Το Forum πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών: ANGELINI  PHARMA, LIBYTEC, STEVIA PARANA. Περισσότερες  πληροφορίες για το FORUM: Δήμητρα Γιώτη, info@dgpr.gr, 6972222915.

 

Διαβάστε ακόμη...