Στην ανάκληση του διορισμού της διοικήτριας του νοσοκομείου «Ελενα» προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με έγγραφη διαβεβαίωση που παρείχαν προς τον Συνήγορο του Πολίτη.
Η Μαρία Φουρναράκη είχε διοριστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2013 έχοντας παρουσιάσει στην επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας πλαστό πτυχίο οικονομολόγου από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου καθώς και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης του συγκεκριμένου τίτλου σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως γράφει το «Έθνος».
Η αποπεμφθείσα διοικήτρια είχε προσληφθεί ξανά στην ίδια θέση το 2007, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, και παρέμεινε στο «Έλενα» για τρία χρόνια.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε μετά από επώνυμη καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη. Η ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε, με έγγραφό της, διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων καθώς και αντίγραφο του φακέλου της αναπληρώτριας διευθύντριας. «Αντί αυτού, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας διενήργησαν οι ίδιες έλεγχο γνησιότητας του τίτλου σπουδών της διοικήτριας και διαπίστωσαν ότι ο κατατεθείς στον διαγωνισμό τίτλος σπουδών δεν ήταν γνήσιος. Στη συνέχεια, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε εγγράφως τον Συνήγορο του Πολίτη ότι θα προβεί στην ανάκληση του διορισμού της εμπλεκόμενης διοικήτριας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος.
Στο θέμα παρενέβη και η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας, η οποία επισημαίνει πως διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι «τουλάχιστον 5-6» διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ βρίσκονται στη θέση τους χωρίς να έχουν πάρει πτυχίο.
Η Εταιρεία αναφέρεται και σε ισχυρισμούς, που αφορούν διοικητή νοσοκομείου της Αττικής, ο οποίος δεν εμφάνισε ποτέ το πτυχίο που ισχυρίζεται προφορικά ότι κατέχει.
Κενά
Η Εταιρεία αμφισβητεί την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της επιτροπής που κάνει την αξιολόγηση των στελεχών των νοσοκομείων και ζητά από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να δώσει πειστικές απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων που ανακύπτουν από την περίπτωση της Μαρίας Φουρναράκη.
«Οφείλει να διευκρινίσει αν εξαπατήθηκε από τους πολιτευτές – μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης ή αν γνώριζε την αναλήθεια της δημόσιας διαβεβαίωσης ότι τα πτυχία όλων των υπό διορισμό έχουν ελεγχθεί. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας οφείλει να διευκρινίσει αν παρέπεμψε την πρώην διοικήτρια στην Εισαγγελία για τα βαρύτατα ποινικά της αδικήματα. Ενδεχόμενη απραξία του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ομοίως ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να δηλώσει αν αναζήτησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα στην πρώην διοικήτρια υπό μορφή μισθών, όχι μόνο τώρα, αλλά και από το 2007. Ενδεχόμενη απραξία του, ισοδυναμεί με συνενοχή» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.