«Δίνουμε μαζί τη μάχη κατά του Έμπολα»

9E2FC58A4117928ED695355809E11292.jpg

  O πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε σήμερα την αλληλεγγύη της χώρας του στη Γουινέα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα αυτή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα κατά την άφιξή του στο Κόνακρι στο πλαίσιο μιας σύντομης επίσημης επίσκεψης που επικεντρώθηκε κυρίως στη μάχη εναντίον της επιδημίας.

«Έχουμε το καθήκον να σας στηρίξουμε» στις «δοκιμασίες που υπομένει η χώρα σας», δήλωσε ο Ολάντ λίγο μετά την άφιξή του γύρω στις 13:30 ώρα Γουινέας (15:30 ώρα Ελλάδας) μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δίνουμε μαζί τη μάχη, σε αυτόν τον πόλεμο» εναντίον του ιού, προσέθεσε ο ίδιος, ενώ ευχαρίστησε τη Γουινέα «η προσπάθεια της οποίας για την πρόληψη και θεραπεία αποτρέπει το ενδεχόμενο ολόκληρος ο κόσμος, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της Γαλλίας, να μολυνθεί από αυτόν τον φοβερό ιό».

«Στο Ντακάρ απηύθυνα μία έκκληση για διεθνή κινητοποίηση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αύριο στη Σύνοδο των γαλλόφωνων κρατών θα απευθύνω μία νέα έκκληση για διεθνή κινητοποίηση. Όμως η Γαλλία πρέπει να δείξει το παράδειγμα» τόνισε ο Ολάντ κατά την πρώτη επίσκεψη ενός προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας από το 1999 υπενθυμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση της Γαλλίας να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη που προέρχεται από χώρα εκτός της Αφρικής στις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία αυτή του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ χαιρέτισε «ένα πολύ-πολύ σπουδαίο συμβολισμό».

«Εάν ο πρόεδρος μιας τόσο σημαντικής χώρας όπως η Γαλλία επισκέπτεται τη Γουινέα, αυτό σημαίνει ότι όλος ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί τη Γουινέα» δήλωσε ενθουσιασμένος.

«Αυτό είναι σημαντικότερο ακόμα και από τη βοήθεια που μας προσφέρει σε ιατρικό επίπεδο» εξέφρασε την εκτίμηση.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε πριν από την άφιξη του Ολάντ η αντιπολίτευση τον ευχαρίστησε για την «επίσκεψή του στη Γουινέα, τη στιγμή που η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μέτρα απομόνωσης και οι πολίτες της το στιγματισμό παντού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Εκτός από την υλική βοήθεια, που προσέφερε η Γαλλία, «είναι η βοήθεια σε ανθρώπινο επίπεδο που είναι η πιο σημαντική» τόνισε ο Ολάντ, τον οποίο συνόδευαν ειδικοί και γιατροί, περιλαμβανομένου του διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ, Κριστιάν Μπρεσό.

Κατά την επίσκεψή του στη Γουινέα ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο νοσοκομείο της Ντόνκα όπου, παρουσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επισκέφθηκε το εργαστήριο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που πρωτοστατεί στη μάχη εναντίον του Έμπολα.

Προτού εισέλθουν στις εγκαταστάσεις, οι δύο αρχηγοί κρατών, όπως και όσοι τους συνόδευαν, έπλυναν τα χέρια τους ενώ τους μέτρησαν και την θερμοκρασία.

Η επιδημία του Έμπολα έχει ως αποτέλεσμα 5.689 νεκρούς επί των 15.935 καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ μέχρι την 23η Νοεμβρίου.
Στη Γουινέα έχουν καταγραφεί 1.260 θάνατοι επί των 2.134 κρουσμάτων έως την ημερομηνία αυτή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *