Δημήτρης Μωραΐτης: Η πανδημία ανέδειξε περισσότερο το ρόλο της αυτοφροντίδας

Ο Δημήτρης Μωραΐτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) και Γενικός Διευθυντής της ΒΙΑΝ Α.Ε. του Ομίλου Γιαννακόπουλου, συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο έλαβε χώρα στο Ναύπλιο στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2022. Δια της παρουσίας του κ. Μωραΐτη, ο ΕΦΕΧ εκφράζει τη στήριξή του στη σημαντική αυτή εκπαιδευτική διοργάνωση για την τοπική κοινότητα των επιστημόνων Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι η διαρκής επιμόρφωση των φαρμακοποιών για τις εξελίξεις στον κλάδο, συμβάλλει καθοριστικά στην εκπλήρωση των στόχων του Συνδέσμου για την προαγωγή της Αυτοφροντίδας. 

Με τίτλο «Καινοτόμες Υπηρεσίες στο Σύγχρονο Φαρμακείο» το Συνέδριο εστίασε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση νέων προϊόντων για την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων, τις νέες υπηρεσίες και αναδυόμενες τάσεις και συμπεριφορές που θα επηρεάσουν το μέλλον του φαρμακευτικού κλάδου, καθώς και καίρια ζητήματα πολιτικής υγείας. Υπογραμμίστηκε παράλληλα, η σημαντική συνεισφορά των φαρμακοποιών στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και στη συμβουλευτική υποστήριξη των πολιτών για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Η συμμετοχή του Προέδρου του ΕΦΕΧ στις εργασίες του Συνεδρίου υπογραμμίζει τη βαρύτητα που αποδίδει ο Σύνδεσμος στον ρόλο του φαρμακοποιού ως συμβούλου υιοθέτησης υπεύθυνων συμπεριφορών Αυτοφροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι, η Αυτοφροντίδα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά ένα σύνολο συμπεριφορών και πρακτικών που κάθε πολίτης μπορεί να εφαρμόζει καθημερινά, με σκοπό την πρόληψη των νοσημάτων ή την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων τους. Ο ρόλος αυτός αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα φαρμακεία αποτελέσαν προπύργιο ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με την προστασία της υγείας τους.

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε σχετικά: «Ο κλάδος των προϊόντων Αυτοφροντίδας συμπορεύεται με τις τάσεις της φαρμακευτικής αγοράς και εξελίσσεται αναλόγως. Η μετεξέλιξη του κλάδου μας συντελείται μέσα στο επιστημονικό πλαίσιο του σύγχρονου Φαρμακείου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φαρμακοποιών σε θέματα Αυτοφροντίδας. Οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, όπως αυτό το Συνέδριο, βοηθούν τους φαρμακοποιούς να συμπορεύονται με τις τρέχουσες τάσεις και επιστημονικές εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας και για τον λόγο αυτό, είναι αποφασιστικής σημασίας για την εδραίωση και ενδυνάμωση της νοοτροπίας της Αυτοφροντίδας στη χώρα μας».

Το 3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώθηκε από τον  Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Χαραμή ΑΕ και του Περιοδικού PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ)

Ο ΕΦΕΧ είναι ένας Σύνδεσμος 20 φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, παραγωγή, διανομή και προώθηση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, Βιταμινών και Συμπληρωμάτων Διατροφής, Φυτικών Φαρμάκων Παραδοσιακής Προέλευσης, Ομοιοπαθητικών Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Όραμα του Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της Αυτοφροντίδας ως βασικού μοχλού της Πρωτοβάθμιας Υγείας μέσω της παροχής ασφαλών, αποτελεσματικών και καινοτόμων προϊόντων που συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, καθώς και υπεύθυνης ενημέρωσης σχετικά με την Αυτοφροντίδα και τον ρόλο του φαρμακοποιού  ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κεντρική αποστολή του ΕΦΕΧ είναι να υποστηρίζει την ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τα μέλη του, τους πολίτες και τους φορείς υγείας/επαγγελματίες υγείας. 

Διαβάστε ακόμη...