Η επιτυχία της Λινέτ Ρόου στην ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτόριας ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες από 100 παρόμοιες δικαστικές επιτυχίες με θύματα της θαλιδομίδης.
Η Ρόου κατέθεσε αγωγή εναντίον της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας Gruenenthal GmbH, η οποία παρασκεύαζε το φάρμακο, εναντίον της εταιρίας Distillers που διένεμε το φάρμακι στην αυστραλιανή αγορά και εναντίον της εταιρίας Diageo Scotland, η οποία το 1997 εξαγόρασε την Distillers, για τις επιπτώσεις που είχε σε εκείνη το γεγονός ότι η μητέρα της Γουέντι έπαιρνε θαλιδομίδη επί ένα μήνα για να αντιμετωπίσει την πρωινή αδιαθεσία λόγω της εγκυμοσύνης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συμφωνία, η οποία συνήφθη με την εδρεύουσα στο Λονδίνο Diageo, ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν αποζημιώσεις περίπου 130 άλλα θύματα της θαλιδομίδης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η Gruenenthal, η οποία στο δικαστήριο της Μελβούρνης υποστήριξε ανεπιτυχώς ότι η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί στη Γερμανία, δεν περιλαμβάνεται στην τωρινή απόφαση που αφορά την Ρόου και τους υπόλοιπους αυστραλούς ενάγοντες.
Η υπόθεση κατά της Gruenenthal θα εξεταστεί εκ νέου τον Αύγουστο του 2013 εκτός αν έχει μεσολαβήσει εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Ο Πίτερ Γκόρντον, δικηγόρος της Ρόου, κάλεσε την Gruenenthal να αναλάβει την ευθύνη για μια υπόθεση που χαρακτήρισε ως «την μεγαλύτερη καταστροφή του φαρμακευτικού χώρου που έχει πάρει τόση δημοσιότητα».
Ο ίδιος είπε ότι η εταιρία «δεν δοκίμασε ποτέ το φάρμακο σε ζώα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ούτε παρακολούθησε την επίδρασή του σε έγκυες γυναίκες, αλλά διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι το φάρμακο ήταν εξαιρετικά ασφαλές».
Οι γονείς της Ρόου, οι οποίοι σήμερα είναι εβδομηντάρηδες, δήλωσαν ότι η αποζημίωση- «ένα ποσό που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια» – είναι παραπάνω από αρκετό για την φροντίδα της κόρης τους.
«Είναι υπέροχο που η υπόθεσή μου θα έχει καλά αποτελέσματα και για άλλους ανθρώπους. Δεν χρειάζεσαι χέρια και πόδια για να αλλάξεις τον κόσμο. Όπως λέω πάντα: βλέπε τον άνθρωπο, όχι την αναπηρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρόου.
Η απόφαση στην υπόθεση της Ρόου ακολουθεί την κίνηση της Diageo το 2010 να καταβάλει 50 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (51 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε 45 θύματα της θαλιδομίδης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που αναζήτησαν βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος της φροντίδας που απαιτείτο καθώς το προσδόκιμο της ζωής τους είχε ξεπεράσει το αναμενόμενο.
Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από εγκύους στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές του 60 για την αντιμετώπιση της ναυτίας, μέχρι που προέκυψαν στοιχεία ότι προκάλεσε σοβαρές δυσμορφίες.