Δικαίωμα στήριξης και ελπίδας για καλύτερη ζωή

Πιστεύουμε ότι η εκστρατεία θα συμβάλει θετικά στην προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος των ασθενών με καρκίνο για τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου τους


Γνωρίζεις ότι ως καρκινοπαθής έχεις το δικαίωμα να σου αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας και να τύχεις όλων των κοινωνικών και οικονομικών παροχών, που απορρέουν από αυτή την αναγνώριση;

Γνωρίζεις ότι ως καρκινοπαθής έχεις το δικαίωμα να σου παρασχεθούν οι πιο σύγχρονες εξετάσεις και τα πιο εξελιγμένα φάρμακα, άσχετα με το κόστος τους;

Σκοπός της καμπάνιας του Συλλόγου ΚΕΦΙ είναι η αναζήτηση, η καταγραφή και η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, έτσι ώστε ο κάθε καρκινοπαθής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης.

Γνωρίζεις ότι ως καρκινοπαθής έχεις το δικαίωμα να αρνηθείς να υποβληθείς σε οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση και επίσης να αρνηθείς οποιαδήποτε προβλεπόμενη θεραπεία;

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ, παρουσιάζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών, η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Τμήματος Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Πηγή πληροφόρησης
Η εκστρατεία με τον τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω Διαδικτύου και ΜΜΕ.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_18.jpeg

Σκοπός της είναι η αναζήτηση, καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, έτσι ώστε ο κάθε καρκινοπαθής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία μπορεί να τον καθοδηγήσει στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου, το «Δικαίωμά μου!» αποτελεί μια άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην αγωνία του μέσου ασθενή να ανακαλύψει μια διέξοδο ελπίδας και στήριξης στην αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_21.jpeg

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Στάθης Λιβανός, γενικός διευθυντής της Novartis Oncοlogy, η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, ο Γιώργος Σταμάτης αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, η Κατερίνα Κόντζαλη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Novartis Oncοlogy, η Μυρτώ Σκοτίδα, Senior Consultant της Run Communications και o Aρης Καίσαρης, νομικός σύμβουλος του Συλλόγου ΚΕΦΙ

Μέσα από τη συνεχή επικαιροποίηση των πληροφοριών, το «Δικαίωμά μου!» θα δώσει τέλος στην αποσπασματικότητα, την ασάφεια και τη δυσκολία πρόσβασης που αντιμετωπίζει ο καρκινοπαθής και θα στηρίξει αυτόν και τους συγγενείς του στην καθημερινή τους προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες προοπτικές θεραπείας.

«Ως σύλλογος -είπε- δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα ασθενών που δηλώνουν απόγνωση και ψάχνουν μια λύση στο πρόβλημά τους».

Στο επίκεντρο ο ασθενής
Από τη πλευρά της εταιρείας, η οποία στηρίζει χορηγικά την εκστρατεία, ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis Στάθης Λιβανός τόνισε ότι «στη Novartis δέσμευσή μας είναι να βάζουμε τους ασθενείς στο επίκεντρο τον ενεργειών μας, επιδιώκοντας ουσιαστικές συνεργασίες με Συλλόγους Ασθενών για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών τους, καθώς και των ασθενών των οποίων εκπροσωπούν.

Η εκστρατεία “Δικαίωμά μου!” εντάσσεται απόλυτα στη φιλοσοφία αυτή και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει θετικά στην προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος των ασθενών με καρκίνο για τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου τους.

Είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ σε ένα σύστημα υγείας το οποίο απαξιώνεται καθημερινά και οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς υποβαθμίζονται σημαντικά.

Το τμήμα Ογκολογίας της Novartis Hellas αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία του ΚΕΦΙ, καθώς νιώθουμε ότι δεν είναι απλά μια ακόμα ενημερωτική καμπάνια για τον καρκίνο ανάμεσα σε πολλές άλλες, αλλά μια ουσιαστική δράση αφύπνισης και διεκδίκησης που ελπίζουμε να αλλάξει άμεσα και σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για αρκετούς συνανθρώπους μας που πάσχουν από νεοπλασματικές νόσους».

«Δικαίωμά μου!»

Η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!» υποστηρίζεται και από το Facebook, με Fan Page https://www.facebook.com/pages/Δικαίωμά-μου/396488173728608 και ειδικό application που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάνοντας κλικ στο https://www.facebook.com/pages/Δικαίωμάμου/396488173728608?sk=app_227664274016411 Ολοι μπορούν να στηρίξουν τα δικαιώματα των καρκινοπαθών κάνοντας like στη σελίδα στο Facebook και φορώντας την αντίστοιχη κονκάρδα.

Κρίση και επιπτώσεις

«Η γενικότερη οικονομική ύφεση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της υγείας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των καρκινοπαθών, όπως η διασφάλιση των θεραπειών και της φαρμακευτικής αγωγής και η αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας», σημείωσε ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Αρης Καίσαρης.

Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος ΚΕΦΙ
Βγήκα μπροστά όταν έχασα την καλύτερή μου φίλη

Συγκινητικές είναι η προσωπικές ιστορίες της προέδρου και του αντιπροέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ, οι οποίοι μιλούν στο «Εθνος». «Χειρουργήθηκα το 1993 για καρκίνο στον μαστό», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Γραμματόγλου, νηπιαγωγός στο επάγγελμα: «Ακολούθησαν οκτώ κύκλοι χημειοθεραπείας και 35 ακτινοβολίας. Ολα πήγαν καλά και έπειτα από οκτώ μήνες επέστρεψα στη δουλειά. Δύο χρόνια αργότερα, έχασα την καλύτερή μου φίλη από καρκίνο του μαστού, στον «Αγιο Σάββα». Αποφάσισα να βοηθήσω όσο μπορώ. Πήγα εθελόντρια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου γνώρισα κι άλλους ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα. Αποφασίσαμε να κάνουμε σύλλογο για τους πάσχοντες απ΄ όλες τις μορφές καρκίνου».

Το 2004 -σημειώνει- ιδρύθηκε ο Σύλλογος: «Ημασταν 21 άτομα, με πενιχρά έσοδα. Κάθε μήνα, βάζαμε από 10 ευρώ, για να μαζευτούν τα 200 που χρειάζονταν για το ενοίκιο. Με τη σειρά, καθένας από μας έμενε το απόγευμα, για να απαντά σε όσους καλούσαν στο τηλέφωνο. Χάρη στη βοήθεια του κόσμου, πήραμε μεγαλύτερο γραφείο και τον επόμενο χρόνο το κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης Γκεστάλτ άρχισε να εκπαιδεύει τους εθελοντές μας πώς θα συμβουλεύουν από το τηλέφωνο τους πάσχοντες».

Σύμφωνα με την κ. Γραμματόγλου, εκπαιδεύτηκαν συνολικά 123 εθελοντές, οι οποίοι ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, παρέχοντας ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη στους ασθενείς: «Θεωρούσαν τα βιβλιάρια, έπαιρναν τα εξιτήρια, έκαναν παρέα στους πάσχοντες από την επαρχία που δεν είχαν κοντά τους δικούς τους. Το σπουδαιότερο είναι ότι αρχίσαμε να τους μαθαίνουμε τα δικαιώματά τους. Σκεφθείτε ότι πριν από δύο χρόνια τα νοσοκομεία δεν έδιναν ούτε φωτοτυπία τις εξετάσεις, προκειμένου να έχουμε μια δεύτερη γνώμη»!

Γιώργος Σταμάτης – Αντιπρόεδρος ΚΕΦΙ
Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται, αν δεν υπάρχει φόβος και προκατάληψη

«Ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί με δύναμη και βοήθεια», λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Γιώργος Σταμάτης. Στα 61 του, είναι υγιής και εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είναι συνεργάτης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ιστορία του είναι συγκλονιστική: «Σε ηλικία 44 ετών, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα. Εχανα βάρος, είχα δέκατα, κρυολόγημα που δεν περνούσε και μείωση της διάθεσης. Εκανα εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν τίποτε το παθολογικό.

Σε λίγο καιρό, είχα έντονο πόνο στο στομάχι, ενώ είχε πρηστεί και πονούσε ένα μέρος της κοιλιάς. Υποβλήθηκα σε υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία, που έδειξαν λέμφωμα στους λεμφαδένες στη σπλήνα. Νοσηλεύτηκα επί δέκα μέρες στο νοσοκομείο. Σε ένα μήνα, υποβλήθηκα σε επέμβαση αφαίρεσης σπληνός, διάρκειας οκτώ ωρών. Οι χειρουργοί είχαν βρει ότι είχα σπληνομεγαλία και το όργανο είχε φτάσει στα 35 εκατοστά, από 15 που είναι το φυσιολογικό μέγεθος. Ευτυχώς, δεν είχε γίνει μετάσταση. Ακολούθησε χημειοθεραπεία επί ένα εξάμηνο και επανήλθα. Η περιπέτειά μου είχε διαρκέσει ένα χρόνο, αλλά επανήλθα και από τότε παραμένω ενεργός».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, κάποια πράγματα στη ζωή είναι τυχαία αλλά και τίποτε δεν είναι τυχαίο: «Συνεργαζόμουν με το κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης Γκεστάλτ, το οποίο εκπαιδεύει τους εθελοντές. Μου είχαν προτείνει τότε να δώσω μία διάλεξη για θέματα οργάνωσης του Συλλόγου. Γνωρίστηκα με την κα. Γραμματόγλου και διαπίστωσα ότι είχαμε πολλά κοινά σημεία. Από εκείνη τη στιγμή, διαπίστωσα πόσο σε γεμίζει το να μπορείς να προσφέρεις σε ανθρώπους που περνούν όσα είχα περάσει. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, ανακάλυψα τις απίστευτες ανάγκες τους, την άγνοια και τις αντιστάσεις της κοινωνίας στον καρκίνο».

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου θεωρεί ότι το να περνάς μηνύματα στην κοινωνία είναι στόχος ζωής: «Ο καρκίνος -τονίζει- είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Αντιμετωπίζεται, όμως, εάν δεν υπάρχει φόβος, προκατάληψη και δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε».

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_31.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_4.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_5.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *