Δικαιολογείται η χρήση στατινών για όλα τα υγιή άτομα με υψηλή χοληστερόλη;

Ζήσης Ψάλλας

Περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τακτικά στατίνες για να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους και τελικά να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ισχαιμικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας από το 2020.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν έχουν να ωφεληθούν από αυτά τα φάρμακα με βάση μια δημοσίευση του David Diamond, νευροεπιστήμονα και ερευνητή καρδιαγγειακών παθήσεων στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, και των συνεργατών του. Ο Diamond και δύο συνεργάτες του εξέτασαν τη βιβλιογραφία που αφορούσεασθενείς που έπαιρναν είτε στατίνη είτε ένα εικονικό φάρμακο. Περιόρισαν την ανασκόπησή τους για να εξετάσουν τους συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL), την λεγόμενη «κακή χοληστερόλη», η οποία μπορεί να μειωθεί με στατίνες.

Μερικά άτομα με υψηλή LDL είχαν επίσης υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL, την «καλή χοληστερόλη», που προδιαθέτουν για υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Άλλα άτομα με υψηλή LDL είχαν χαμηλά τριγλυκερίδια και υψηλή HDL, που σήμαινε ότι ήταν πιο υγιείς. Τα άτομα με βέλτιστα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL συνήθως ασκούνται, έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, έδειξαν ότι η LDL από μόνη της έχει «μια πολύ ασθενή συσχέτιση» με τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Η ανασκόπησή τους προχώρησε περαιτέρω, δείχνοντας πως όταν σε άτομα με υψηλή LDL και βέλτιστα τριγλυκερίδια και HDL χορηγήθηκε στατίνη, δεν υπήρχε όφελος.

«Τα άτομα που δεν είναι υπέρβαρα, έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ασκούνται και ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, έχουν συνήθως βέλτιστα τριγλυκερίδια και HDL και μερικές φορές έχουν υψηλή LDL. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αυτόν τον υγιεινό συνδυασμό διατροφής και τρόπου ζωής, καθώς και υψηλή LDL, δεν έδειξαν κανένα όφελος από τη λήψη στατίνης».

Οι συγγραφείς λένε ότι η ανασκόπησή τους αμφισβητεί τον μακροχρόνιο ισχυρισμό ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες συχνά είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε ακόμη...