Διευκρινίσεις Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων

Όσον αφορά στο θέμα της έλλειψης ορισμένων φαρμάκων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) διευκρινίζει τα κάτωθι:

Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα. Οι προμήθειες των ανωτέρω σκευασμάτων προς τα νοσοκομεία είναι εξασφαλισμένες.

Αυτού του είδους οι ελλείψεις, οι οποίες σημειώνεται ότι αντιμετωπίσθηκαν και κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών λόγω της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν τα συνεχή νέα κύματα έξαρσης της νόσου Covid-19, όσο και άλλων εποχιακών λοιμώξεων. Η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες τη χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να τα προμηθευτούν με τη καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή/και του φαρμακοποιού τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαγωγής υπεύθυνων συμπεριφορών αυτοφροντίδας, ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, αναζητώντας πληροφορίες για σχετικές μεθόδους και σκευάσματα από τον φαρμακοποιό τους. Επισημαίνεται ότι η εφαρμοζόμενη από τον ΕΟΦ, απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, σταδιακά θα βελτιώσει τη κατάσταση.

 Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αυτοφροντίδας, έχοντας αντλήσει εμπειρία από τη περίοδο της πανδημίας Covid-19 και των ελλείψεων φαρμάκων στις οποίες οδήγησε, βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση της εξάρτισης από την Κίνα και την Ινδία.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ)

Ο ΕΦΕΧ είναι ένας Σύνδεσμος 20 φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, παραγωγή, διανομή και προώθηση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, Βιταμινών και Συμπληρωμάτων Διατροφής, Φυτικών Φαρμάκων Παραδοσιακής Προέλευσης, Ομοιοπαθητικών Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Όραμα του Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της Αυτοφροντίδας ως βασικού μοχλού της Πρωτοβάθμιας Υγείας μέσω της παροχής ασφαλών, αποτελεσματικών και καινοτόμων προϊόντων που συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, καθώς και υπεύθυνης ενημέρωσης σχετικά με την Αυτοφροντίδα και τον ρόλο του φαρμακοποιού  ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κεντρική αποστολή του ΕΦΕΧ είναι να υποστηρίζει την ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τα μέλη του, τους πολίτες και τους φορείς υγείας/επαγγελματίες υγείας. 

Διαβάστε ακόμη...