Διεθνείς ανησυχίες για την κρίση στα ελληνικά νοσοκομεία

 
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοσοκομεία κρούει ο ανώτατος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πλέον τόσο δύσκολη λόγω των ελλείψεων, που το προσωπικό δεν καταφέρνει να τηρεί ούτε καν τις βασικές διαδικασίες ελέγχου των νοσημάτων, κάτι που απειλεί με αύξηση των πολύ ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων.


Με όλο και λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν όλο και περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν ρευστό για τις προμήθειες, δημιουργούνται κίνδυνοι ακόμη και σε ό,τι αφορά τη βασική υγιεινή, τόνισε ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μετά από διήμερο ταξίδι του στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

«Έχω δει μέρη…όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την εξασφάλιση ούτε του απαραίτητου βασικού εξοπλισμού προφύλαξης, όπως ποδιές, γάντια, και μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα», πρόσθεσε.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση όσον αφορά τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, και μετά την επίσκεψη μου σε νοσοκομεία εκεί είμαι πραγματικά πεισμένος ότι τώρα έχουμε φθάσει στο ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυκτα σε αυτή τη μάχη», τόνισε επίσης ο κ. Σπρένγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Επισήμανε σε ότι η κατάσταση αυτή σημαίνει πως ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση (TB) είναι πιθανόν να μην λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτές οι επικίνδυνες και ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις να εξαπλωθούν στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται K. pneumoniae και είναι ανθεκτικό μέχρι και στα πιο εξελιγμένα αντιβιοτικά των τελευταίων ετών «είναι πολλές και αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε.».

«Δεν είναι πλέον ένας κίνδυνος, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη – η πρόκληση είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όμως για να μπορέσουμε να εστιάσουμε σωστά μόνο σε αυτό, δεν πρέπει να είμαστε υπερφορτωμένοι με ασθενείς», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Σπρένγκερ.

Εξάλλου, ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Μπαρτολίνι, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι και αυτός ανησυχεί για το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα.

Είπε μάλιστα ότι οι περικοπές σε πόρους και προσωπικό καθιστούν πλέον πολύ δύσκολο τον έλεγχο των λοιμώξεων και των κανόνων υγιεινής.«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», τόνισε. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα, και που θα αυξήσει αντί να μειώσει το κόστος», πρόσθεσε

Η Ελλάδα δαπανά 11 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το σύστημα υγείας-ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της. Η κυβέρνηση λέει ότι το σύστημα έχει χρέος περίπου 2 δισ. ευρώ και οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραστικά.
Πολλοί επαγγελματίες του χώρου της υγείας έχουν χάσει τις δουλειές τους και άλλοι λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί κανονικά εδώ και μήνες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *