Διαβήτης και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε

Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα εάν συγκαταλέγονται στο 60% των οποίων οι εγκυμοσύνες δεν έχουν προγραμματιστεί.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητες στην ινσουλίνη και να είναι πιο πιθανό να έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (να γίνουν υπογλυκαιμικές), αρκετά σοβαρά ώστε να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αργότερα στην εγκυμοσύνη, οι ορμόνες που απελευθερώνονται από τον πλακούντα κάνουν το σώμα πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να κάνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα του πολύ πιο δύσκολο. Τα μωρά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο δυσπλασιών, όπως συγγενή καρδιακά ελαττώματα και ελαττώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, λόγω των υποβέλτιστων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα της μητέρας. Εάν τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνεχιστούν ή η μητέρα έχει ακραία επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια ή το θάνατο του μωρού λίγο μετά τη γέννηση.

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε φυσιολογικό εύρος όσο το δυνατόν περισσότερο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό βοηθά τις γυναίκες με διαβήτη να μείνουν έγκυες με ασφάλεια, μειώνοντας την πιθανότητα αποβολής. Εάν χρησιμοποιείτε εξωσωματική γονιμοποίηση, σημαίνει λιγότεροι γύροι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα υγιή επίπεδα γλυκόζης παρέχουν επίσης στο αναπτυσσόμενο μωρό ένα περιβάλλον όπου θα ανθίσει, μειώνοντας τις πιθανότητες επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν έχετε διαβήτη τύπου 2. Όμως η παρακολούθηση της γλυκόζης παραμένει πολύ σημαντική πριν από το πρωινό και μετά τα γεύματα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 και σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, είστε έγκυος ή έχετε αποκτήσει πολύ πρόσφατα μωρό, με μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τη γλυκόζη σας στοχεύστε να βρίσκεστε εντός 3,5-7,8 mmol/L περισσότερο από το 70% της ημέρας.

Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες με διαβήτη να λαμβάνουν υψηλή δόση φυλλικού οξέος (5 mg ημερησίως, σε αντίθεση με 0,4-0,5 χιλιοστόγραμμα σε γυναίκες χωρίς διαβήτη. 

Διαβάστε ακόμη...