Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν: Οι 5 τροφές που πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε

Εάν σας απασχολεί το τι τρώτε, πιθανότατα έχετε διαβάσει πολλές λίστες που σας προειδοποιούν για υγιεινά τρόφιμα που δεν είναι πραγματικά τόσο υγιεινά.

Ο λόγος είναι ότι συνήθως περιέχουν περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη απ’ ότι πιστεύετε.

Θα γνωρίζετε ίσως ότι κάποια γιαούρτια περιέχουν όση ζάχαρη έχει ένα παγωτό, καθώς και ότι ένα μπολ γκρανόλα (μείγμα από δημητριακά, καστανή ζάχαρη ή μέλι, ξηρούς καρπούς και καρύδα) μπορεί να έχει έως και 600 θερμίδες.

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη τρόφιμα, στα οποία, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ενδίδουμε χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική διατροφική τους αξία.

Δείτε πέντε τροφές που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αποφεύγετε:

Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας προστίθεται σε πολλά φαγητά, από τα smoothies μέχρι τα ψητά λαχανικά, ακόμη και τον καφέ. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι επειδή ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά, δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες από δύο κουταλιές την ημέρα. Το λάδι καρύδας πρέπει να αντικαθιστά λιγότερο υγιεινά λιπαρά που καταναλώνετε, ώστε να συμβάλλει στην ισορροπία της διατροφής σας.

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Τα μπισκότα και τα κέικ χωρίς γλουτένη, παραμένουν μπισκότα και κέικ και η απουσία γλουτένης δεν τα καθιστά πιο υγιεινά, ούτε βοηθά στην απώλεια βάρους. Όταν από τις τροφές αυτές αφαιρείται το σιτάρι, συνήθως χρησιμοποιούνται άλευρα χαμηλότερης ποιότητας, όπως ρύζι ή ταπιόκα (άμυλο που εξάγεται από ρίζα φυτού της Λατινικής Αμερικής) ή προστίθενται ζάχαρη και λιπαρά για τη βελτίωση της γεύσης. Συνεχίζουν δηλαδή να έχουν πολλές θερμίδες και είναι και πιο ακριβά.

Ψημένα πατατάκια
Τα ψημένα πατατάκια μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, παραμένουν όμως τροφή με κενές θερμίδες, δηλαδή χωρίς καμιά διατροφική αξία, ενώ έχουν πολύ αλάτι. Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας με το άλλοθι της πιο υγιεινής εναλλακτικής, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παίρνουν βάρος αλλά και να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ποπ κορν, ψητά λαχανικά, σπόρους ή ξηρούς καρπούς.

Ενεργειακά ποτά
Όταν η καφεΐνη που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά αναμιγνύεται με άλλα συστατικά όπως το γκουαρανά (εκχύλισμα φυτού με διεγερτικές ιδιότητες) μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς. Αποφεύγετε επίσης να τα καταναλώνετε όταν αθλείστε, καθώς οι παλμοί σας είναι ήδη αυξημένοι.

Μπάρες πρωτεΐνης
Οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν υπερβολικά επεξεργασμένα συστατικά όπως πρωτεΐνη σόγιας και διάφορους τύπους γλυκαντικών. Ακόμη και όσες αναγράφουν ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, συνήθως περιέχουν αλκοόλες σακχάρων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή άλλα γλυκαντικά που η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πρόσληψη βάρους. Αντί για μπάρες προτιμήστε ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *