Διατροφικοί μύθοι επικίνδυνοι για την υγεία

2C635BA232160411731E363CAD2CB794.jpg

  Συνεχώς ακούτε ή διαβάζετε διάφορες συμβουλές για την σωστή απώλεια βάρους από επιστήμονες υγείας. Οι περισσότερες από αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και σωστές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι καθετί που προτείνεται είναι και απόλυτα σωστό, αφού υπάρχουν πολλοί που δίνουν συμβουλές, οδηγίες και κανόνες περί διατροφής, χωρίς να έχουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση.

Ως αποτέλεσμα αυτού κυκλοφορούν διάφοροι διατροφικοί κανόνες τους οποίους καλό θα ήταν να σπάσετε. Μερικοί από αυτούς είναι…

«Μην τρώτε μετά τις οκτώ το βράδυ»

Αυτός ο κανόνας δεν είναι απόλυτος για τον κάθε οργανισμό. Το σωστό είναι το τελευταίο γεύμα να καταναλώνεται δύο ώρες πριν κοιμηθείτε, ώστε να γίνει η πέψη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Δεν υπάρχει λόγος αποχής από το φαγητό μετά από κάποια ώρα όπως πολλοί συνιστούν, αλλά προσοχή στην επιλογή του τελευταίου βραδινού γεύματος.

Καλό είναι να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το βράδυ να μην πεινάτε και να περιορίζεστε σε ένα ελαφρύ σνακ. Δεν είναι τυχαία η παροιμία των παλιών «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, το βράδυ σαν ζητιάνος».

«Κατάργηση τροφίμων από το διαιτολόγιο»

Πολλοί είναι εκείνοι που καταργούν τελείως από τη διατροφή τους ορισμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός τεστ δυσανεξίας. Στην πραγματικότητα, το ένοχο τρόφιμο δεν σας πάχαινε αλλά σας προκαλούσε φούσκωμα ή κάποια αλλεργική αντίδραση.

Δεν υπάρχουν τροφές που να σας παχαίνουν ή σας αδυνατίζουν. Όλες οι τροφές πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Άλλωστε ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο.

«Αποφυγή ή ακόμα και αποκλεισμός λιπαρών από το διαιτολόγιο»

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι ευρέως γνωστές. Συστήνονται για γρήγορη απώλεια βάρους, καθώς επιτυγχάνουν μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Επίσης θεωρούνται ιδανικές για την αποφυγή νοσημάτων που συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Όμως στην πραγματικότητα η αποφυγή του λίπους δεν είναι πολύ καλή επιλογή, εφόσον τα οφέλη του λίπους για την υγεία είναι περισσότερα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ωστόσο είναι το είδος των λιπαρών.

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, επίσης το λίπος συμβάλλει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δίνει το αίσθημα του κορεσμού, παρέχει στους μύες και τα ζωτικά μας όργανα ενέργεια και άλλα πολλά. Για τους παραπάνω λόγους ότι δίαιτα και αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε καλό είναι να προσέξετε το 30% των ημερήσιων θερμίδων σας να είναι λιπαρά.

«Όχι συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνη»

Μία ευρέως γνωστή δίαιτα που βασίζεται στην απουσία υδατανθράκων από το καθημερινό διαιτολόγιο είναι η δίαιτα Atkins, αλλά υπάρχουν χιλιάδες δίαιτες με την ίδια φιλοσοφία. Ένα διαιτολόγιο χαμηλών υδατανθράκων είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας.

Η απουσία τους από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κέτωση και να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η παραγωγή νέων κυττάρων, ιστών, ενζύμων και ορμονών. Τέλος, η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων προκαλεί ναυτία, ζαλάδες, πονοκεφάλους, κούραση, αφυδάτωση και άλλα αρνητικά στην υγεία.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *