Διατροφή πριν το γάμο

 
Kαθώς ξεκινάτε να σχεδιάζετε το γάμο σας, το τι θα φάτε στην πορεία πιθανόν να μην είναι και η πρώτη σας σκέψη. Ωστόσο, η ημέρα του γάμου είναι η μια και μοναδική ημέρα της ζωής σας που θα θέλατε να πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τελειότητα, και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο και στο πως θα δείχνετε αλλά και στο πως θα αισθάνεστε. Παρακάτω δίνονται μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή πριν το γάμο.


Οι μήνες πριν από το γάμο είναι γεμάτοι διατροφικές παγίδες. Θα υπάρξουν αρκετά «λουκούλλεια» γεύματα, με τους γονείς, τα πεθερικά, με συγγενείς ή και φίλους αλλά και αρκετές επισκέψεις στο σπίτι και βραδινές έξοδοι για ποτό. Εάν ενδίδετε κάθε φορά αυξάνει η πιθανότητα για ένα «στενό» νυφικό (ή και κοστούμι στην περίπτωση του γαμπρού). Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;

Μην ανησυχείτε, γνωρίζοντας από πριν το τι σας περιμένει, μπορείτε και να κάνετε τις σωστές επιλογές. Όταν πρόκειται για γεύμα, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από ορεκτικά, πιάτα τυριών και τηγανητών εδεσμάτων. Προτιμήστε ψητά κρέατα και σαλάτες λαχανικών. Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε κάποιες φορές δοκιμάστε ένα η δύο ορεκτικά αλλά μέχρι εκεί. Αν το γεύμα είναι αργά το βράδυ φροντίστε να έχετε φάει ένα ελαφρύ μεσημεριανό (πχ κάποια σούπα ή σαλάτα με τόνο και γιαούρτι) ώστε να μην επιβαρύνετε θερμιδικά την ημέρα σας. Πριν πάτε στο γεύμα φάτε μια φρουτοσαλάτα ή ένα μικρό σάντουιτς με τυρί, ελιές και λαχανικά γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα να παρεκτραπείτε στο φαγητό από το αν πάτε με άδειο το στομάχι.

Σχετικά με τις επισκέψεις στο σπίτι, που θα δέχεστε κόσμο για τα δώρα και τις ευχές, θα υπάρχουν γύρω σας ένα σωρό λιχουδιές όπως γλυκά, κέικ ή βουτήματα για «κέρασμα». Με το τσιμπολόγημα σε αυτά, τα επιπλέον κιλά είναι σίγουρα και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες. Το να πάρετε ένα βούτημα (πχ κουλουράκι ή 1 μικρό κομμάτι κέικ) με τον απογευματινό σας καφέ δεν αποτελεί σφάλμα αρκεί να περιοριστείτε σε αυτό. Όμως αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε φροντίστε να την καταλαγιάσετε τρώγοντας ένα φρούτο κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία για κάτι γλυκό. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλά κιλά και θα σας χαρίσει ένα λαμπερό δέρμα και μια ευχάριστη διάθεση μια και τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και φυτοχημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση και στην ευεξία.

Για τις βραδινές εξόδους με φίλους η παγίδα που θα προσέξετε είναι το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι εχθρός της σιλουέτας. Πρώτον είναι γεμάτο από κενές (άχρηστες) θερμίδες. Δεύτερον, εάν ξεπεράσετε τα δύο ποτά είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος στο φαγητό και να σας πιάσει η γνωστή «λιγούρα» για κάτι αλμυρό και λιπαρό (πχ πατατάκια). Δεν είστε υποχρεωμένοι λοιπόν να πίνετε κάθε φορά που σηκώνουν τα ποτήρια για να σας ευχηθούν. Άλλωστε το savoir vivre λέει ότι όταν πρόκειται για πρόποση το άτομο στο οποίο απευθύνονται πρέπει απλά να σηκώνει το ποτήρι του και να χαμογελά. Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε τότε προτιμείστε να πιείτε σαμπάνια, κρασί ή κάποια λάιτ μπύρα και φροντίστε να μην ξεπεράσετε τα δύο ποτήρια.

Και τέλος η μεγαλύτερη παγίδα που οφείλετε να αποφύγετε είναι οι δίαιτες αστραπή (crash diets) και αυτό γιατί είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία. Αν κάνετε κάτι πολύ στερητικό τότε την ημέρα του γάμου αυξάνει κατακόρυφα η πιθανότητα να καταρρεύσει το νευρικό σας σύστημα, να δείχνετε χλωμή και κουρασμένη, να έχετε τη χειρότερη διάθεση και να είστε γεμάτες νεύρα και ανησυχία. Το αντίθετο δηλαδή από το επιθυμητό!!! Για το λόγο αυτό αρκετό καιρό πριν το γάμο φροντίστε να οργανώσετε τη διατροφή σας ώστε να είναι λογική και ισορροπημένη γεμάτη κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυτά θα σας χαρίσουν μια όμορφη σιλουέτα, λαμπερή όψη αλλά και την πιο ευχάριστη διάθεση που ταιριάζει σε κάθε νύφη.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *