Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας αποδυναμώνεται κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε τροφογενείς λοιμώξεις.
Η μόλυνση από λιστέρια, σαλμονέλα, E-Coli και τοξόπλασμα μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή να βλάψουν την υγεία του εμβρύου.
Οι έγκυες πρέπει να τηρούν τα εξής:
– Να αποφεύγουν τα ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά όπως σε μαγιονέζα, παγωτά γλυκά και σαλάτες.
– Να αποφεύγουν τα ωμά θαλασσινά όπως σούσι, ωμά/αχνιστά οστρακοειδή π.χ στρείδια/μύδια και μαλάκια, κατεψυγμένα πατέ ή τα καπνιστά θαλασσινά, εκτός αν έχουν μαγειρευτεί ή είναι κονσερβοποιημένα.
– Να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών όπως καρχαρία, ξιφία, σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος-σολομός, πέρκα, τόνο διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
– Να αποφεύγουν το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.
– Να αποφεύγουν το συκώτι και παράγωγά του γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα Βιταμίνης Α που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
– Να αποφεύγουν τους μη-παστεριωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών καθώς και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά.
– Να μην καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ροκφόρ, το μπρι, το καμεμπέρ, μερικά κατσικίσια τυριά καθώς και φέτα αγνώστου προέλευσης.
– Να μην καταναλώνουν άβραστα ή άψητα χοτ ντογκ, ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά που διατίθενται προτεμαχισμένα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού ξαναζεσταθούν σε βραστό νερό.
– Να αποφεύγουν το τσάι με βότανα, την καφεΐνη (έως 220 mg/την ημέρα) και το αλκοόλ.
Πηγή: myself.gr