Διατροφή και πρόληψη του καρκίνου

741FBC295046F7F576A50A327DD536AA.jpg

  Ο καρκίνος είναι μια νόσος που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει μεγάλη δόση κληρονομικότητας αλλά και το περιβάλλον και οι συνήθειες ζωής παίζουν σημαντικότατο ρόλο.

Σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς υγείας, μια σωστή διατροφή μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες βασικές διατροφικές συμβουλές, που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

• Αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους σε όλες τις ηλικίες. Για εκείνους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, χάνοντας ακόμη και ένα μικρό ποσό του βάρους, μειώνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο στο μέλλον.
• Επιλέξτε τρόφιμα και ποτά σε ποσότητες που σας βοηθούν να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.

• Περιορίστε όσο μπορείτε το επεξεργασμένο κρέας, π.χ. αλλαντικά και το κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί) που τρώτε.

• Τρώτε τουλάχιστον 2 ½ φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, δηλαδή 1 σαλάτα και 2 φρούτα.

• Διαλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για εξευγενισμένα προϊόντα δημητριακών και άλλων τροφίμων.

• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα οι γυναίκες και δύο οι άνδρες.

Για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικά είναι όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Έρευνας για τον καρκίνο, η αύξηση και μόνο των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή μας, θα μπορούσε να περιορίσει κατά 30 % την εμφάνιση όλων των μορφών καρκίνου!

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *