Ωφέλιμα συστατικά και τρόφιμα
Ορισμένα διατροφικά στοιχεία συμβάλλουν στη βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης, της μνήμης και της πνευματικής απόδοσης. Πρόκειται κυρίως για τις βιταμίνες Β12, και Ε, και τον ψευδάργυρο. Τροφές που παρέχουν τα ανωτέρω θρεπτικά συστατικά είναι γενικά τα ζωικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιπρόσθετα κάποια συστατικά είναι πολύ χρήσιμα για τη ξεκούραση και την τόνωση του οργανισμού όπως το μαγνήσιο, οι βιταμίνες Β1, Β6 και C και τα αμινοξέα τρυπτοφάνη και τυροσίνη. Που θα τα βρούμε; στα σύκα, σε ξηρούς καρπούς, σε πράσινα λαχανικά, στο κρέας, στο σιτάρι, στο ψάρι , στο κοτόπουλο, στα φρούτα στις πατάτες και οι ντομάτες.
Γλυκόζη
Η πνευματική καταπόνηση που επιτελείται τόσο κατά τη μελέτη όσο και κατά την ώρα της εξέτασης έχει άμεση ανάγκη από γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το άμεσο και κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Έλλειψη της δημιουργεί ζαλάδες, ατονία, νευρική ένταση ακόμα και ιλίγγους. Να μην ξεχνάμε όμως ότι γλυκόζη δεν παρέχει μόνο η σοκολάτα αλλά και το μέλι, τα φρούτα, οι χυμοί.
Καφές
Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο οι υποψήφιοι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ τη περίοδο των εξετάσεων. Αυτή είναι μια εσφαλμένη τακτική μια και έχει αποδειχτεί ότι όσοι ξενυχτούν με τη βοήθεια του καφέ έχουν ελαττωμένη ικανότητα απομνημόνευσης.
Λίγο πριν την κρίσιμη στιγμή
Η διατροφή πριν από την ώρα των εξετάσεων πρέπει να περιέχει άφθονα φρούτα, λαχανικά, χυμούς, γάλα, γιαούρτι και δημητριακά. Επιπλέον για να αποφευχθούν τυχών ανεπάρκειες χρήσιμο θα ήταν να λαμβάνεται ένα δισκίο πολυβιταμίνης την ημέρα. Η διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας των εξετάσεων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά. Ένα βαρύ και λιπαρό γεύμα πριν από την ώρα της εξέτασης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες γιατί η διάταση στομάχου δημιουργεί αυξημένη διάθεση για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις εξετάσεις με γεμάτο στομάχι αλλά σίγουρα ούτε και με άδειο. Αν είμαστε νηστικοί ελλοχεύει ο κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Την ώρα της εξέτασης καλό είναι να υπάρχουν διαθέσιμες τσίχλες ή καραμέλες οι οποίες αποτελούν μια πλούσια πηγή γλυκόζης που τόσο ανάγκη έχει ο οργανισμός.
ΝΑΙ | ΟΧΙ |
Στα φρέσκα φρούτα και του φυσικούς χυμούς | Στα βαριά, πικάντικα και αλμυρά γεύματα |
Στα φρέσκα ωμά και βρασμένα λαχανικά | Στα λιπαρά τρόφιμα |
Στο ψωμί και στα δημητριακά ολικής άλεσης | Στα σνακ όπως γαριδάκια- πατατάκια-κρουασάν |
Στα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα | Στο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος |
Στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς | Στον πολύ καφέ |
Στην ποικιλία στη διατροφή | Στην προσπάθεια απώλειας βάρους κατά τις εξετάσεις |
Στην αυξημένη λήψη νερού | Στα αναψυκτικά |
Στα συχνά και μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα | Στο άδειο στομάχι |
Στη σοκολάτα, τις καραμέλες και τσίχλες με ζάχαρη κατά την ώρα της εξέτασης | Στο γεμάτο στομάχι |
Και δεν ξεχνάμε το χρυσό κανόνα της διατροφής: Ισορροπία – Ποικιλία – Μέτρο
Πηγή: diatrofi.gr