Διατροφή για υγιή παιδιά

 
Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ενισχύσει τις δια βίου διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία του παιδιού και να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα υγιές πρότυπο διατροφής για μια υγιή ζωή.


Για τους γονείς, η διατροφή μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους. Ίσως ανησυχείτε για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό και να πίνουν λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.

Τα παιδιά που δεν τρέφονται υγιεινά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Κάθε γονιός επιθυμεί να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τα παιδιά του. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στο να κατανοήσετε τις βασικές αρχές της διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη, να κάνετε σωστές επιλογές, να μάθετε νέα πράγματα, όπως για παράδειγμα που βοηθάνε τα προβιοτικά, και να διδάξετε τα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Συνήθως η προσπάθεια να πείσετε τα παιδιά να φάνε σωστά αποτελεί έναν είδος μάχης, αφού το να φάνε ή να μη φάνε είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκφράσουν την ανεξαρτησία τους ή την αντίδρασή τους. Μην τα αναγκάζετε να φάνε κάτι που δεν θέλουν. Προσπαθήστε με τον τρόπο σας να τους προσφέρετε επιλογές και ποικιλία τροφών.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας:

Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων και ποτέ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.

Χωρίστε το πιάτο σε τμήματα και βάλτε σε κάθε τμήμα και από ένα διαφορετικό φαγητό, για παράδειγμα λίγο από το κυρίως γεύμα, τη σαλάτα ή το τυρί ή το ψωμί ή ό,τι άλλο έχετε στο μεσημεριανό τραπέζι.

Μην αποκλείσετε τελείως κάποια φαγητά από το μενού τους, γιατί έτσι τα κάνετε ακόμα πιο ελκυστικά στα μάτια τους. Φροντίστε όμως να τα προσφέρετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις ή με λιγότερο τακτικούς ρυθμούς.

Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, αλλά προσθέστε πότε-πότε κάποιες εναλλακτικές, έτσι για αλλαγή.

Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, αλλά χωρίς να αρχίσετε τα τις διαπραγματεύσεις και τις δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι (διακριτικά όμως), γιατί μπορεί να χρειαστεί να το προσπαθήσετε πολλές φορές μέχρι να πειστούν να δοκιμάσουν.

Η σωστή υγιεινή διατροφή αρχίζει κάθε πρωί με ένα καλό πρόγευμα. Ένα υγιεινό πρωινό βελτιώνει την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ και το παιχνίδι. Μετά από 10-12 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα της ενέργειας των παιδιών είναι χαμηλά και το σώμα τους, και κυρίως ο εγκέφαλός τους, χρειάζεται «καύσιμα». Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, λαμβάνουν περισσότερες βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κρυολογήματα, σε σύγκριση με όσους παραλείπουν το πρωινό.

Παρακάτω δίνονται μερικές καλές προτάσεις για ένα σωστό πρωινό:

1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως με 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) μαργαρίνη & 2κ.γ. μέλι, 1 φρούτο
1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι με 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης, 1 φρούτο
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί-γαλοπούλα) και 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο

Το γάλα είναι η βασική τροφή του παιδιού γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα κόκκαλά του. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες ασβεστίου είναι 500mg, δηλαδή περίπου 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων π.χ. γάλα, για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, 800mg, 3 ποτήρια γάλα, για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών και 1.300mg για παιδιά και εφήβους ηλικίας 9-18 ετών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες. Εκτός από αυτό όμως δίνουν χρώμα και γεύση στα γεύματα. Προσπαθήστε να δίνετε στα παιδιά σας 4 μερίδες καθημερινά. Προτιμήστε το φρεσκοστυμμένο χυμό και γενικά τα φρέσκα λαχανικά στα γεύματά του. Ως ενδιάμεσα σνακ επιλέξτε κομματάκια καρότου, αγγουριού ή μήλου.

Είναι σημαντικό να του προσφέρετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να αλλάζει γεύσεις και να μην βαριέται. Το πεπόνι, οι φράουλες, ο ανανάς, το πορτοκάλι, ο χυμός πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι ντομάτες, οι πιπεριές είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.

Αν το παιδί σας δεν προτιμά τα φρούτα και τα λαχανικά προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο του, προσφέροντας τα ως φρουτοσαλάτα ή χυμό ή ακόμα και σε φρέσκα κομματάκια μέσα σε γιαούρτι. Στην περίπτωση των λαχανικών μπορείτε να τα βράσετε και να κάνετε μια γευστική χορτόσουπα ή και να τα βάλετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια.

Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού. Το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πρέπει να δίνονται 1-2 μερίδες στα παιδιά καθημερινά. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την βδομάδα.

Επιλέξτε από τα κρέατα καλύτερα στήθος κοτόπουλου, κουνέλι, γαλοπούλα και στο τέλος άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος από το κρέας καθώς και το δέρμα πριν το μαγείρεμα. Σερβίρετε τα όσπρια τακτικά, 2-3 φορές την βδομάδα, ώστε να μάθουν τα παιδιά να τα έχουν στη διατροφή τους από μικρή ηλικία.

Από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή και συγχρόνως γυμνάζονται είναι πιο υγιή. Ενθαρρύνετε, επομένως, τα παιδία να είναι πιο ενεργά και σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή θα θέσουν τις βάσεις για την καλή υγεία και τον έλεγχο του βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και μελλοντικά.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *