Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Πώς συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να «χτίσετε» μυς ή απλά να έχετε περισσότερη ενέργεια, μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει.

Η πρωτεΐνη παίζει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους για το σώμα μας, όπως σημειώνει η Kelly Pritchett, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας, από την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση μέχρι τη δημιουργία ενζύμων, την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών και τον σχηματισμό αντισωμάτων».

Εάν προσέχετε τη διατροφή σας και προσπαθείτε να χάσετε βάρος, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία είναι το «κλειδί» για να πετύχετε τον στόχο σας.

Θα σας βοηθήσει να χάσετε περισσότερο λίπος, χωρίς να χάσετε μυϊκή μάζα όπως εξηγεί ο Roger E. Adams, διατροφολόγος και σύμβουλος απώλειας βάρους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η πρωτεΐνη προκαλεί το αίσθημα κορεσμού. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε να αφομοιώσει τις περισσότερες πρωτεΐνες και έτσι θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ανάγκες για πρωτεΐνη είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο.Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 68 κιλά πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 55 γραμμάρια την ημέρα. Παρόλα αυτά, πολλοί ειδικοί λένε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ χαμηλός, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. «Εάν κάνετε δίαιτα ή/ και είστε σωματικά δραστήριοι, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερος», αναφέρει ο Adams.

«Έχουμε συχνά την τάση να καταναλώνουμε περισσότερες πρωτεΐνες στο τέλος της ημέρας», τονίζει η Pritchett. Παρόλα αυτά, θα είναι ευκολότερο να προσλαμβάνετε πρωτεΐνες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιδιώξτε να λαμβάνετε 15 με 20 γραμμάρια σε μικρά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Έτσι, θα διατηρήσετε την αίσθηση πληρότητας και θα επιτρέψετε στο σώμα σας να χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη πιο αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται καν να κάνετε μία μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σας για να δείτε τα αποτελέσματα. Έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση σε πρωτεΐνες (από 15% έως 18% των συνολικών θερμίδων) σε μία ομάδα 148 ανδρών και γυναικών μείωσε το μέσο βάρος τους κατά 50%.

Διαβάστε ακόμη...