Χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτική της δράση η κορτιζόνη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του δέρματος και του εντέρου και οι αλλεργίες.
Ωστόσο, δεδομένου ότι εμπλέκεται σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού, η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να δημιουργήσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατακράτηση υγρών, η δημιουργία οιδήματος, η αύξηση της όρεξης, η εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης και υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, ο αυξημένος καταβολισμός της μυϊκής μάζας και η υπερλιπιδαιμία. Έτσι, η λήψη κορτιζόνης θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάλληλες τροποποιήσεις στη διατροφή των ασθενών, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι παρενέργειες της αγωγής.
Πρώτη και βασικότερη διατροφική οδηγία που πρέπει να ακολουθείται, είναι ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου. Ειδικότερα, συστήνεται αυστηρή μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο φαγητό και αποφυγή της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο-αλάτι. Αντίστοιχα, θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη ζάχαρης και απλών υδατανθράκων και να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.
Από την άλλη, τα άτομα που ακολουθούν μακροχρόνια αγωγή με κορτιζόνη, θα πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιό τους με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άλλες πλούσιες πηγές ασβεστίου, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες σε βιταμίνη D, ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη απορρόφηση του προσλαμβανόμενου ασβεστίου.
Τέλος, σημαντική είναι και η ενίσχυση της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, στοχεύοντας όμως σε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.