Η διατροφή που «ξεβουλώνει» τις αρτηρίες

Όταν μιλάμε για βουλωμένες αρτηρίες αναφερόμαστε στην αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή τις στενώσεις που υφίστανται οι αρτηρίες λόγω της σώρευσης λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματά τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αρτηρίες να γίνονται πιο στενές από το φυσιολογικό, να δυσχεραίνεται η ροή του αίματος και να προκαλούνται καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι στενώσεις των αρτηριών μπορούν να αντιστραφούν με την κατάλληλη διατροφή.

Οι ειδικοί μελέτησαν 140 άνδρες ηλικίας 40 έως 65 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα περιττών κιλών (ήταν υπέρβαροι).
Τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μία από τις εξής τρεις δίαιτες: μεσογειακή, δίαιτα λίγων λιπαρών και δίαιτα λίγων υδατανθράκων. Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές να καταγράφουν καθημερινά ό,τι έτρωγαν σε ημερολόγια διατροφής.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από δύο χρόνια δίαιτας οι στενώσεις των αρτηριών στους εθελοντές τους είχαν ελαττωθεί κατά 5%.
Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις, οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος του τοιχώματος στις καρωτίδες αρτηρίες των εθελοντών.
Οι καρωτίδες είναι οι μεγάλες αρτηρίες του λαιμού που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.
Οι μετρήσεις έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και δύο χρόνια αργότερα. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι και οι τρεις δίαιτες συρρίκνωσαν τις στενώσεις, ενώ μειώθηκε και η αρτηριακή πίεση των εθελοντών.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι έως ένα βαθμό μπορεί να επιτευχθεί αντιστροφή και χωρίς φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *