Διάρροια: 7 σωτήριες λύσεις για άμεση αντιμετώπιση

Η διάρροια αποτελεί σύμπτωμα πολλών και διαφορετικών καταστάσεων, όπως η γαστρεντερίτιδα και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια υποχωρεί μόνη της, ταυτόχρονα με την αποβολή από τον οργανισμό της μολυσμένης τροφής.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κι εσείς κάποια πράγματα για να ανακουφιστείτε από το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Δείτε 7 τρόπους για να περάσει η διάρροια γρηγορότερα:

Ρυζόνερο
Βράστε ένα ποτήρι ρυζιού σε έξι φλιτζάνια νερού για μία ώρα και στη συνέχεια στραγγίστε το ρύζι. Το άσπρο χυλώδες μέρος από το ρυζόνερο, καλύπτει τον βλεννογόνο όλου του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζει από τις φλεγμονές και ελαττώνει ταχύτατα τη διάρροια.

Ροζ σιρόπι
Το υποσαλικυλικό βισμούθιο χρησιμοποιείται για τη διάρροια και τις στομαχικές διαταραχές. Δρα ελαττώνοντας τη ροή υγρών στα έντερα, σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για τη μόλυνση και περιορίζει τη φλεγμονή.

Καλά βακτήρια
Εάν η διάρροια οφείλεται σε πολλαπλασιασμό των κακών βακτηριδίων στο έντερο, η αντικατάστασή τους με καλά βακτήρια μπορεί να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα. Αυτό συμβαίνει συχνά μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όταν παίρνετε αντιβίωση να μην ξεχνάτε τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τα συμπληρώματα προβιοτικών, καθώς και τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξυνολάχανο που είναι πλούσια σε προβιοτικά.

Φυτικές ίνες
Για τις περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας, τα συμπληρώματα με ψύλλιο και μεθυλοκυτταρίνη μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό του συμπτώματος. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, καταναλώνοντας τροφές, όπως τα φασόλια και το πίτουρο βρόμης. Αυξήστε όμως σταδιακά την πρόσληψή τους, καθώς η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στο στομάχι σας.

Όχι στο πρόχειρο φαγητό
Ανεξάρτητα από την αιτία της διάρροιας, η κατανάλωση τροφών με ζάχαρη ή λιπαρά, μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματά σας. Αποφεύγετε ιδιαίτερα τα σάκχαρα, όπως η λακτόζη και η φρουκτόζη, που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Λοπεραμίδη
Η λοπεραμίδη είναι η μόνη δραστική ουσία που συνιστάται ως παράγοντας επιλογής για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της οξείας διάρροιας από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας.
Η λοπεραμίδη θεραπεύει αποτελεσματικά τη διάρροια, καθώς παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα της διάρροιας και μειώνει τη διάρκεια των επεισοδίων. Πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο, ότι η ουσία δεν θεραπεύει την υποκείμενη αιτία και δεν προορίζεται για τις περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας.

Δίαιτα εξάλειψης
Η κακή πέψη ή κακή απορρόφηση των υδατανθράκων και των σακχάρων, αποτελεί κοινή αιτία χρόνιας διάρροιας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτό τον τύπο διάρροιας, καθώς τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση φαγητού ή υγρών και συνοδεύεται από φούσκωμα, αέρια ή κοιλιακό άλγος. Η λύση βρίσκεται στον αποκλεισμό των επικίνδυνων τροφών από τη διατροφή. Οι ένοχες τροφές είναι συχνά όσες περιέχουν καζεΐνη (γαλακτοκομικά) και γλουτένη (δημητριακά).

Προσοχή: Αν εκτός από διάρροια, παρατηρήσετε και αίμα στα κόπρανα, εάν η διάρροια αποτελεί αιτία αφύπνισης ή χάνετε βάρος, πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *