Διαψεύδεται η σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα

4C3400108023D673A8A98FF5F3B845C6.jpg

  Το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν, συνεπώς οι γονείς δεν πρέπει να έχουν τέτοιους φόβους και να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας ακόμη νέας μεγάλης επιστημονικής έρευνας, η οποία αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου.

Η ανησυχία είχε ξεκινήσει από μια μελέτη του 1998, η οποία όμως αργότερα είχε καταγγελθεί ως αστήρικτη, με συνέπεια το έγκριτο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, που την είχε αρχικά δημοσιεύσει, να υποχρεωθεί να την αποσύρει. Έκτοτε -και μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό- διεξάγονται μελέτες για να βεβαιώσουν ειδικούς και μη σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, υπάρχουν ουκ ολίγοι γονείς διεθνώς που συνεχίζουν να φοβούνται ότι το εμβόλιο συνδέεται με τον κίνδυνο αυτισμού. Ιδίως οι γονείς ενός παιδιού με αυτιστικές διαταραχές συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, φοβούμενοι την πιθανή κληρονομικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Αντζαλί Τζέιν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, συνεπώς το εμβόλιο δεν αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Από τα 7.735 παιδιά που δεν είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις.

Αλλά και μεταξύ της υπο-ομάδας των παιδιών υψηλού κινδύνου, που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, επίσης δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου, αλλά μάλλον το αντίθετο: από τα 269 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού μόνο 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο σε δύο δόσεις.

«Ακόμη και για τα παιδιά υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο δεν παίζει κανένα ρόλο (σ.σ. για αυτισμό), δήλωσε η Τζέιν και τόνισε ότι τα ευρήματα πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2012 (μετα-ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα), που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατομμύρια παιδιά, δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό. Το ίδιο συνέβη και με δύο πιο πρόσφατες έρευνες του 2014 (η μία αφορούσε 1,26 εκατ. παιδιά) και οι οποίες επίσης δεν διαπίστωσαν κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Ο δρ Τόμας Φρέζιερ, διευθυντής της Κέντρου Αυτισμού του Κλίβελαντ, επεσήμανε ότι για αρκετούς γονείς δυστυχώς ο ενδοιασμός τους είναι ψυχολογικής φύσης και έτσι δύσκολα πείθονται από τα επιστημονικά στοιχεία. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλες εκατό μελέτες και τελικά να μην αλλάξει πραγματικά η συμπεριφορά αυτών των γονιών», είπε χαρακτηριστικά.

Μία αιτία γι’ αυτή την παρανόηση είναι ότι συχνά η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του αυτισμού τυχαία συμπίπτει περίπου με τον τριπλό εμβολιασμό του παιδιού. Η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι πιο ευάλωτα στις παιδικές ασθένειες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *