Ζήσης Ψάλλας
Σε μια νέα κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας τύπος διαλείπουσας νηστείας βοήθησε τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες να χάσουν βάρος σε 12 εβδομάδες αλλά δεν τα πήγαν καλύτερα από μια ομάδα σύγκρισης στην οποία οι συμμετέχοντες έτρωγαν όποτε ήθελαν.
Πολλοί βρίσκουν τη διαλείπουσα νηστεία εύκολη να την ακολουθήσουν, σύμφωνα με την Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. Και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, είπε η ειδικός. Η Varady, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, κάνει τη δική της έρευνα σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα.
Η αρχή πίσω από το χρονικά περιορισμένο φαγητό είναι απλή: Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αλλάξουν αυτό που τρώνε, απλώς περιορίζουν το χρόνο κατανάλωσης του φαγητού μεταξύ συγκεκριμένων ωρών.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine. Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 116 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες να ακολουθήσουν είτε μια δίαιτα περιορισμένης χρονικής διάρκειας για 12 εβδομάδες, είτε να διατηρήσουν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες. Η ομάδα με περιορισμένο χρόνο έπρεπε να φάει μόνο από το μεσημέρι μέχρι τις 8 μ.μ. Στο τέλος, αυτοί οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 1 κιλό, κατά μέσο όρο. Αλλά οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη συνήθη ρουτίνα τους έχασαν επίσης βάρος και δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ethan Weiss του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, είπαν ότι τα ευρήματά τους έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα. Ένας πιθανός λόγος, όπως εικάζουν, είναι ότι το χρονικό διάστημα 8 ωρών για φαγητό δεν ήταν το «βέλτιστο».
Στη μελέτη της, η Varady δοκίμασε ένα χρονικό διάστημα 4 και 6 ωρών. Και τα δύο χρονικά διαστήματα ήταν εξίσου αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους. Και σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη δεν παρακολούθησαν τι έτρωγαν -το οποίο, σε ένα περιβάλλον μελέτης, αφήνει αναπάντητες ερωτήσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν οι άνθρωποι αυτοί έκαναν αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων ή θρεπτικών ουσιών, είπε.