Η διακοπή του καπνίσματος και το σωματικό βάρος

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σίγουρα μια δύσκολη αλλαγή, η οποία ωστόσο έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ορισμένες φορές, όμως, ο «φόβος» της αύξησης του βάρους, αποθαρρύνει τους καπνιστές από την προσπάθεια, ειδικότερα δε, όταν έχουν ήδη αυξημένο βάρος.

Πράγματι, η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται συχνά από αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4-5 κιλά σε διάστημα 12 μηνών, αν και έχουν καταγραφεί μεγάλες διακυμάνσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα προκαλεί μικρή αύξηση του μεταβολισμού, ενώ η νικοτίνη του τσιγάρου καταστέλλει την όρεξη.

Συνεπώς, η διακοπή του καπνίσματος, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ήπια μείωσης της ενεργειακής δαπάνης και παράλληλα αύξηση της όρεξης, με αποτέλεσμα την υψηλότερη κατανάλωση τροφής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο «πρόβλημα» φαίνεται ότι είναι η …ψυχολογία των πρώην καπνιστών που το ρίχνουν στο «τσιμπολόγημα», υποκαθιστώντας έτσι τη συνήθεια του καπνίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών μπορεί να περιορίσει την πιθανή αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, η ενασχόληση με κάποιο είδος άσκησης και η προσεκτική επιλογή υγιεινών σνακ, αποτελούν πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους σε αυτή την απαιτητική περίοδο.

Διαβάστε ακόμη...