Δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες για απώλεια βάρους

DCE934C641B30146AFADF3DB8D6CD032.jpg

  Οι γιορτές μόλις τελείωσαν. Ανεβαίνεις στη ζυγαριά και σε δείχνει άλλο άνθρωπο; Το ίδιο και ο καθρέφτης σου; Μην πανικοβάλλεσαι. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των εορτών αυξάνουν τις θερμίδες που καταναλώνουν με αποτέλεσμα να πάρουν ίσως μερικά κιλά. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να γίνει σωστός διατροφικός χειρισμός.

Τι ισχύει για τις δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες; Και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή διαιτητικά πλάνα απώλειας βάρους.Ας αναλύσουμε όμως όλες τις εκδοχές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί πολλές ακραίες απόψεις για τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Από τη μια υπάρχουν αυτοί που τις θεωρούν το «μαγικό εργαλείο» για την γρήγορη απώλεια βάρους και από την άλλη εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δημιουργούν προβλήματα υγείας, αλλά και ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μόνιμη. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει.

Σημαντική έρευνα έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, προωθεί τη διατήρηση του μυικού σωματικού βάρους στον κορμό και τα πόδια, ανεξαρτήτως φύλου, σε αυτές τις περιοχές του σώματος.

Παρόμοια ευρήματα δείχνουν ότι με την υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνεται η ποσότητα της λευκίνης, ένα αμινοξύ που κατά τη διάρκεια της δίαιτας, βοηθά το άτομο να διατηρήσει τη μυική του μάζα και να μειώσει το σωματικό λίπος. Η διατήρηση των μυών κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους είναι απαραίτητη, διότι βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Έχει βρεθεί επίσης, ότι η αύξηση του ποσοστού πρωτεϊνών συγκριτικά με τους υδατάνθρακες στη διατροφή των ενήλικων γυναικών έχει θετικά αποτελέσματα για τη σύνθεση του σώματος, τα λιπίδια του αίματος, καθώς και στην ομοιόσταση γλυκόζης και του κορεσμού κατά την απώλεια βάρους.

Ακόμη, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι μια διατροφή στην οποία περίπου το ένα τέταρτο των θερμίδων (περίπου 60% περισσότερο από τη συνιστώμενη 10 έως 15%) προέρχονταν από άπαχες πηγές πρωτεϊνών συντελούν σε μειωμένη πίεση αίματος, καθώς και σε χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Συμπερασματικά λοιπόν, και σύμφωνα με την έρευνα των Layman et.al (2003) αν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Ερευνητικά στοιχεία και δεδομένα δείχνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή, με μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και καύση σωματικού λίπους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της λευκίνης.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *