Τι πρέπει να προσέχετε αν κάνετε δίαιτα και λατρεύετε τις σφολιάτες

Τα αρτοσκευάσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Αλμυρά ή γλυκά, καταναλώνονται ως σνακ ή συνοδεύουν τα κυρίως γεύματα, ενώ διατίθενται σε τόσο μεγάλη ποικιλία, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Βέβαια, πέρα από τη διαφοροποίηση στη γεύση, τα αρτοσκευάσματα που βρίσκει κανείς στην αγορά ποικίλουν και όσον αφορά στη διατροφική τους σύσταση και το θερμιδικό περιεχόμενο.

Συνεπώς, είναι χρήσιμο για τους καταναλωτές γενικότερα, αλλά και ειδικά για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, να γνωρίζουν τι θα πρέπει να προσέχουν στα τρόφιμα της εν λόγω κατηγορίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Και αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, ένα προϊόν που παρουσιάζεται ως «υγιεινό», μπορεί τελικά να κρύβει «ανθυγιεινά» συστατικά και πολλές θερμίδες.

Το πρώτο σημείο προσοχής είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, συστατικά που όταν υπερ-καταναλώνονται, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.

Από την άλλη, είναι καλό να επιλέγονται προϊόντα ολικής άλεσης, που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Εδώ, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ένα «μαύρο» ή σκουρόχρωμο αρτοσκεύασμα δεν είναι απαραίτητα ολικής άλεσης. Και αυτό, γιατί το χρώμα μπορεί να οφείλεται στο είδος του αλευριού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του. Με λίγα λόγια, ένα ψωμί σικάλεως μπορεί να είναι «μαύρο», αλλά να μην έχει φτιαχτεί από σίκαλη ολικής άλεσης.

Αντίστοιχα, ένα πολύσπορο κριτσίνι μπορεί να έχει παρασκευαστεί με επεξεργασμένο αλεύρι, στο οποίο προστέθηκαν σπόροι δημητριακών. Έτσι, όταν αγοράζετε αρτοσκευάσματα από φούρνο καλό θα ήταν να ρωτάτε ποια είδη είναι ολικής άλεσης, ενώ στην περίπτωση των συσκευασμένων προϊόντων φροντίστε να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών, ώστε να διαπιστώσετε εάν προέρχεται από αλεύρι ολικής άλεσης, επεξεργασμένο ή συνδυασμό και των δύο.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως ένα προϊόν που περιέχει δημητριακά ολικής άλεσης δεν αποκλείεται να έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη και κατ’ επέκταση θερμίδες. Επομένως, προσπαθήστε να επιλέγετε προϊόντα αξιολογώντας συνολικά, τόσο τη διατροφική τους σύσταση όσο και το θερμιδικό περιεχόμενο.

Διαβάστε ακόμη...