Διαγνώστηκε με μελάνωμα στα… ούλα

82CC43EF41C42EE7134E0E3458B3BF35.jpg

  Ένας 45χρονος Κινέζος, του οποίου τα ούλα είχαν χάσει το ροζ χρώμα τους και είχαν γίνει… μαύρα, διαγνώστηκε με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή μελανώματος.

Ο κατά τ’ άλλα υγιής άντρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline, υπέφερε από τα περίεργα αυτά συμπτώματα για περίπου τέσσερις εβδομάδες, προτού αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Η περιοχή των ούλων του που είχε μαυρίσει είχε διαστάσεις 1,5 εκατοστά επί 4 εκατοστά, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με μελάνωμα στους βλεννογόνους, μια πολύ σπάνια μορφή που εμφανίζεται σε λιγότερο από 5% των περιπτώσεων.

melanoma.jpg

Περίπου το 50% των μελανωμάτων στους βλεννογόνους ξεκινούν στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού και, όπως και σε κάθε άλλο σημείο του σώματος, τα μελανοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά, κακοήθη κύτταρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των μελανωμάτων.

Ωστόσο, παρότι οι περισσότερες περιπτώσεις του δερματικού μελανώματος αποδίδονται (ή επηρεάζονται) στην έκθεση σε UV ακτινοβολία, δε συμβαίνει το ίδιο και με το μελάνωμα στους βλεννογόνους.

Επίσης, ακριβώς επειδή είναι γνωστοί οι παράγοντες που το προκαλούν, η διάγνωσή του συνήθως αργεί να γίνει και τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά.

Στο συγκεκριμένο ασθενή, πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, οι γιατροί κατάφεραν να «καθαρίσουν» την προσβεβλημένη περιοχή, και έξι μήνες μετά, ο καρκίνος δεν είχε εμφανιστεί ξανά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *