Χωρίς διάγνωση σχεδόν οι μισοί ασθενείς με πίεση στην Ελλάδα

Την ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, καθώς τα στοιχεία μελέτης για τη νόσο και την αντιμετώπισή της είναι ανησυχητικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την χώρα, ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων, έδειξε ότι πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση (περίπου 2.000.000 άτομα), 40% είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000) και απ’ όσους το γνωρίζουν, μόνο το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, οι υπόλοιποι παραμένουν αρρύθμιστοι. Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση, σύμφωνα με την μελέτη.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα στοιχεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης (ΕΕΥ) Γιώργος Στεργίου, καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου), επισημαίνοντας ότι «τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας».

Σχετικά με την Υπέρταση

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα, αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Αναφέρουν ότι η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (πχ γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης, αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Όσον αφορά την φαρμακευτική θεραπεία, τονίζουν ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές που εξασφαλίζουν αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Υπογραμμίζουν ότι η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι και προσθέτουν ότι η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Καμπάνια ενημέρωσης

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «Μετρήστε την πίεσή σας», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση, την Τετάρτη, 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο Πάρκο που βρίσκεται στο σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 με 15:00.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *