Διάγνωση καρκίνου από την αναπνοή

 
Με επιτυχία δοκίμασαν για πρώτη φορά ιταλοί επιστήμονες ένα νέου τύπου τεστ διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου, μέσω απλώς της αναπνοής.


Ο καρκινικός ιστός έχει διαφορετικό μεταβολισμό σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να παράγει ορισμένες πτητικές οργανικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατό να ανιχνευθούν στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντονάτο Αλτομάρε του πανεπιστημίου «Άλντο Μόρο» του Μπάρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό χειρουργικής «British Journal of Surgery», σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 37 ασθενείς και 41 υγιείς ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν δείγματα της αναπνοής τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν καρκίνο του εντέρου, εκλύουν διαφορετικές ουσίες σε σχέση με τους υγιείς. Το τεστ αναπνοής είχε επιτυχία 76% στη διάκριση των καρκινοπαθών από τους υγιείς.

Όπως είπε ο Αλτομάρε, το πολλά υποσχόμενο νέο τεστ, που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και ήδη σχεδιάζεται η δοκιμή του σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, είναι εύκολο στη χρήση του και μη επεμβατικό για τον ασθενή.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο κατά πόσο είναι όντως εφικτό να υπάρξει σύντομα ένα πραγματικό αξιόπιστο τεστ διάγνωσης μέσω της αναπνοής, καθώς διάφοροι παράγοντες (π.χ. τι έχει φάει κανείς) επηρεάζουν τις ουσίες που μπορεί να περιέχει η αναπνοή.

Όμως ήδη άλλοι ερευνητές δοκιμάζουν τεστ αναπνοής για διάφορες ασθένειες, όπως ποικίλες μορφές καρκίνου, η φυματίωση και ο διαβήτης. Μία έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια, ιδίως στην περίπτωση του καρκίνου. Πετυχημένα τεστ με σκύλους -που έχουν πολύ καλή όσφρηση- έχουν δείξει ότι όντως η ανάλυση της αναπνοής θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση προτού εμφανιστούν συμπτώματα μιας νόσου.

Σήμερα, ο διαγνωστικός έλεγχος του εντέρου γίνεται με εξετάσεις που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν, όπως η κολονοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *