Διάγνωση Αλτσχάιμερ έως και δύο δεκαετίες πριν εκδηλωθεί

 
Μερικά από τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζονται ακόμη και δύο δεκαετίες πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, κατάφεραν να αποδείξουν Αμερικανοί ερευνητές. Με μελέτη τους η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Neurology, απεικονίζονται ξεκάθαρα οι διαφορές στους εγκεφάλους των ανθρώπων που «προορίζονται» να αναπτύξουν μια πρώιμη μορφή της νόσου Alzheimer.


Η αντιμετώπιση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο θεωρείται ότι είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στην μνήμη και τη σκέψη, γι΄ αυτό και η νέα μελέτη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο για τη θεραπεία.

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Banner Alzheimer στην Αριζόνα εξέτασε μια ομάδα ασθενών που παρουσιάζουν μια συγγενή μορφή Αλτσχάιμερ. Μια γενετική μετάλλαξη που αρχίζει να δίνει σημάδια της νόσου ήδη από την ηλικία των 40 (!), ενώ συνήθως το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται μετά την ηλικία των 75 ετών.

Τομογραφίες εγκεφάλου σε 20 άτομα με τη μετάλλαξη αυτή, ηλικίας μεταξύ 18 και 26, έδειξαν ήδη διαφορές σε σύγκριση με τομογραφίες από 24 άτομα που δεν παρουσίαζαν τη μετάλλαξη αυτή, άρα δεν προορίζονταν για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.

Το σκιαγραφικό υγρό που «λούζει» τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό έδειξε επίσης υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές.

Οι ερευνητές λένε ότι οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να ανιχνευθούν ακόμη και δύο δεκαετίες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα κλινικά συμπτώματα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ο Dr. E. Reiman, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο ξεκινούν πολλά χρόνια πριν από την κλινική εκδήλωση της νόσου του Alzheimer. Εγείρουν, μάλιστα,νέα ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες αλλαγές του εγκεφάλου, οι οποίες εμπλέκονται στην προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά και για το βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να καθορίσουν τις μελλοντικές θεραπείες πρόληψης».

Ο καθηγητής Nick Fox, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του είχαν χάσει το ένα πέμπτο ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου τους από τη στιγμή που έφτασαν στην κλινική. «Αν και διαθέτουμε και άλλους δείκτες προδιάθεσης της νόσου, η νέα μελέτη ανοίγει ένα παράθυρο για πρώιμη παρέμβαση πριν οι άνθρωποι εκδηλώσουν βλάβες στη μνήμη και τη σκέψη» είπε.

Ο Βρετανός καθηγητής νευρολογίας Dr Simon Ridley δήλωσε: «Αν και οι περιπτώσεις πρώιμου Αλτσχάιμερ, με τις οποίες ασχολήθηκε η Αμερικανική μελέτη, είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν πλήρως την πιο κοινή μορφή της νόσου, εντούτοις τα απεικονιστικά ευρήματα δείχνουν σαφέστατα ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές μπορεί να επισυμβούν δεκαετίες πριν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτή η έγκαιρη χαρτογράφηση των αλλαγών που σημειώνονται στον εγκέφαλο, θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τους χρόνους ανίχνευσης της νόσου και θα μας επιτρέψουν να χορηγήσουμε πιθανές νέες θεραπείες, στο σωστό χρόνο».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *