Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με πολλές επιπλοκές, αλλά, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι ηλικιωμένοι με τη νόσο ενδέχεται να βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλη παράμετρο που επηρεάζει την υγεία τους.
Η μεταβολική ασθένεια προοδευτικά θα προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως η σκέψη και μνήμη μειώνονται προοδευτικά ενώ παράλληλα μικραίνει και ο όγκος του εγκεφάλου.
Παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο διαβήτης μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου.
700 ανθρώποι μεταξύ 55 και 90 ετών εξετάστηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια πέντε ετών, καθώς οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμές για τη μέτρηση των δεξιοτήτων σκέψης, προγραμματισμού και μνήμης, κάνοντας παράλληλα μια μαγνητική τομογραφία ετησίως.
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαβήτη τύπου 2 (348 άτομα) και η μέση ηλικία τους ήταν 68. Η ομάδα χωρίς διαβήτη είχε μέσο όρο ηλικίας 73 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στη δοκιμασία της λεκτικής μνήμης και της λεκτικής ευχέρειας. Ξεχνάνε δηλαδή τα ονόματα των γνωστών τους ή δυσκολεύονται να βρουν τα πράγματα πιο συχνά. Όσοι έχουν προβλήματα στη λεκτική ευχέρεια μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον προγραμματισμό και την οργάνωση των πραγμάτων.
Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου στην αρχή της μελέτης από τα άτομα χωρίς διαταραχή του σακχάρου στο αίμα.
Ο Δρ Gisele Wolf-Klein, διευθυντής της γηριατρικής εκπαίδευσης στο Northwell Health στο Great Neck της Νέας Υόρκης, επανεξέτασε τα ευρήματα και είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη γνωστικών αλλαγών, αλλά η σχέση με την ατροφία του εγκεφάλου δεν μπορεί να διατυπωθεί με βεβαιότητα «.
Ο Δρ Joel Zonszein, διευθυντής του κλινικού κέντρου διαβήτη στο ιατρικό κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, συμφώνησε ότι η μελέτη δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου, του διαβήτη και των προβλημάτων σκέψης και μνήμης. Παρατήρησε ότι οι άνθρωποι στην ομάδα διαβήτη ήταν βαρύτεροι, και είχαν υψηλότερη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση από ότι οι άνθρωποι στην άλλη ομάδα.»Το συμπέρασμα ειναι ότι ο σχολαστικός και έγκαιρος έλεγχος όλων αυτών των παραγόντων κινδύνου – σακχάρου αίματος, χοληστερόλης, βάρους και αρτηριακής πίεσης – είναι σημαντικός παράλληλα με την καλή, τακτική άσκηση για την πρόληψη κινδύνου για τη γνωστική παρακμή ».
Ο Wolf-Klein δήλωσε ότι, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι η καλή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για θέματα υγείας του εγκεφάλου, «η σωματική δραστηριότητα και μια υγιεινή διατροφή έχουν συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο άνοιας στο γενικό πληθυσμό ως μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη. «
Η Michele Callisaya, επικεφαλής, της εν λόγω έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας συμφώνησε. «Αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο», είπε. Εκτός από την υγιεινή διατροφή και την τακτική δραστηριότητα, συνιστά επίσης να παραμείνετε κοινωνικοί και να ακονίζετε το μυαλό σας.